ГРАДЪТ: Как ВЕЦ над село Мосомище вреди на реките и природата?

Произведената от ВЕЦ енергия не е зелена
Селото въстава срещу строежа над Мосомишките ливади

(Продължение от миналия брой!)

Построяването на напречни прегради по речното течение – стени на баражи, ВЕЦ и язовири – оказва сериозно влияние върху водните организми, които извършват миграции. Всяка стена представлява непреодолимо препятствие за много организми. Най-засегнати са рибите, тъй като голяма част от рибните видове извършват сезонни размножителни, хранителни и други миграции, нагоре и надолу по течението.
Освен това, баражите на реката водят до промяна на хидрологичния й режим – в зависимост от височината на стената зад нея се образува различно по големина задбаражно езеро, което се характеризира с много по-ниска скорост на водата, по-различна температура и с постоянно натрупващи се фини утайки. Това напълно променя растителните и животинските съобщества. Натрупващите се органични утайки в изкуственото езеро при разлагането си изтеглят кислорода от водата, което може да доведе до масови измирания на водни организми.
През 2008 г. например, при рязко изпускане на задбаражно езеро бяха унищожени рибните популации по протежението на 30 километра от река Искър.
При по-големите язовирни стени, високи десетки метри,изпусканата вода е обикновено от придънните слоеве на язовирната чаша. Освен, че е с много ниско съдържание на кислород, тя пък е и с много ниска температура. Този вид температурно замърсяване много често се пренебрегва, но е много сериозен проблем, влияещ на големи участъци от реките. Като резултат в някои случаи се стига до пълна промяна на водните съобщества.
Друг важен проблем е рязката ежедневна промяна на речното ниво след ВЕЦ (независимо дали са малки или големи). Този неестествен процес унищожава крайбрежните съобщества и води до стрес на всички останали.
С построяването на баража се спира също и преноса на наноси надолу по течението на реката, което води до вдълбаване на речното корито след баража и засилване на процесите на ерозия, заедно с всички останали негативни последици от това.

КАК ВЪЗДЕЙСТВАТ МАЛКИТЕ ВЕЦ?

Мит е, че малките ВЕЦ не вредят на природата и я застрашават по-малко от големите. Истината е, че като преграда те имат същото въздействие. При тях дори, за производството на сравнително малко енергия пропорционално се нанасят големи вреди. Повечето от тези ВЕЦ имат стени, високи около 6-7 метра, но някои „малки“ ВЕЦ достигат до внушителните 20 метра. Тяхното негативно въздействие е резултат и от изключително големия им брой, като те засягат почти всички реки в България. Освен че са вече твърде много, „малките“ ВЕЦ често се строят на речни участъци, които осигуряват нисък електродобив, но пък са високочувствителни и ценни от екологична гледна точка.

СПОМАГАТ ЛИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА ЕНЕРГЕТИКА МАЛКИТЕ ВЕЦ?

Счита се, че към края на осемдесетте години на миналия век, полезният и достъпен потенциал за добив на електричество от водите на България е оползотворен на около 80%, като за това са унищожени около 20% от реките. Въпреки това, стимулирани от преференциалните изкупни цени за електроенергия, след 2004 г. бяха построени около 200 нови малки централи до 10 МВ (мВЕЦ). Техният принос за енергетиката обаче е несъществен и напълно несъразмерен с унищожението на природата, което причиняват. На практика тези нови мВЕЦ произвеждат около една десета от хидроенергетиката в България, което е около 2% от общо инсталираните електропроизводствени мощности в страната. Поради това, очакваното реализиране на планираните още над 400 проекта за мВЕЦ буди сериозна тревога. За сравнение, в съседна Румъния, която е два пъти по-голяма по територия от България, общият брой на всички построени и очаквани проекти за ВЕЦ е 400.
Както в световен мащаб, така и в България водите са най-важният ресурс за човека и околната среда. За да се гарантира в дългосрочен план обаче качеството и наличността на националните води, е необходимо да се запазят екологичните функции на водоемите. Изключително наложително е съществуващите реки със запазена природа да се съхранят от увреждане.
Трябва трезво да се прецени кои ВЕЦ могат да продължат да действат и къде има условия за построяването на нови. Предварителното планиране на нови мощности на национално ниво винаги трябва да върви с ясното определяне на чувствителни зони, къде строителството на ВЕЦ да бъде абсолютно забранено. Нужна е и адекватна оценка на ресурса и неговото реално остойностяване, за да се избегне съществуващото двойно дотиране на производители на енергия от вода.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене