Денонощен пропускателен режим в Рила заради епидемията от бруцелоза

На спешно заседание Областната епизоотична комисия в Кюстендил, в понеделник късно вечерта разпореди пропускателни постове около Рилската света обител край Голяма Богородица. Полицаи и ветеринари ще дежурят около манастира.

800067

Целта на срещата бе определяне на мерки за ограничаване и недопускане разпространението на болестта при хора и животни.

В резултат на заседанието Областният управител Виктор Янев нареди всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни, предназначени за дарение на манастира да бъдат поставени под карантина.

Кметът на Община Рила от своя страна е длъжен да осигури помещение за карантиниране на животните. Също така клането на животни на територията на Рилски манастир е забранено.

В заповедта се казва още, че във връзка с църковния празник Успение Богородично е забранено преминаването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни, както и трупно месо от същите, което не е претърпяло термична обработка и не е добито при кланични условия на територията на манастира.

Директорът на ОД на МВР и директорът на ОБДХ гр. Кюстендил ще осигурят денонощен пропускателен режим на входа на гр. Рила, обл. Кюстендил за времето от 17,30 часа на 13.08.2015 г. до 18,00 часа на 16.08.2015 г.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене