Арестуваха бизнесмен на Кулата за източване на банкови сметки

Бизнесмен беше арестуван по искане на германската прокуратура за източване на банкови сметки. 40-годишният Росен Иванов е задържан на ГКПП – Кулата на път за Гърция, след като справката в спецзвеното „СИРЕНЕ“ към дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество“ показала, че има издадена европейска заповед за арест.

Той е обявен за издирване от мюнхенската прокуратура заради участие в престъпна група за източване на чужди банкови сметки. Софиянецът е задържан в ГПУ – Петрич, като арестът му е удължен за 72 часа с прокурорско постановление, след което е доведен в Окръжен съд – Благоевград за определяне на мярка за неотклонение, съобщава struma.bg.

Прокуратурата пледира да бъде задържан под стража, като посочи, че за престъпленията, в които е обвинен, се предвижда наказание от 10 до 15 години затвор. Според немския прокурор Вагнер българинът е използвал подправени банкови карти и скиминг устройства за копирани данни от банкови сметки на германски граждани, след което са изтеглени различни суми от банкомати в Южна Америка, в общ размер от 23 000 евро.

Защитата оспори искането за арест, като акцентира, че Росен Иванов е с чисто съдебно минало и работил по договор със столична община. Окръжният съдия Атанас Маскръчки реши да го остави зад решетките, след което тричленен съдебен състав ще разгледа и същинското дело по европейската заповед за арест. Репортерско проучване показа, че Росен Иванов има своя фирма за недвижими имоти – „Трилиум консулт“ ЕООД, с адресна регистрация в кв. „Лозенец“. Капиталът на дружеството е от 250 000 лв., който представлява апортна вноска от недвижим имот – апартамент, направена от друга софийска фирма „Бургас девелопмънт“ на Димитър Шушоров. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене