Британците се завръщат

Британците се завръщат на пазара на имоти в Банско, а руският интерес е занижен до минимум, показва последният анализ на консултантската фирма „Бългериън пропъртис“. „Причината за обръщането на тенденцията е кризата в Русия, отслабването на рублата и наложените на страната санкции. В същото време силната британска лира подтиква интереса на поданиците на кралицата към недвижимости в чужбина, включително и у нас“, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на компанията.
Така апокалиптичните прогнози за срив на ваканционни имоти в България като цяло се оказаха пресилени. Според Стойкова най-интересните тенденции се наблюдават тъкмо в Банско, където след 7-годишен спад на цените и напук на всички твърдения, че процесите са необратими, пазарът вече се оттласва от дъното.
„Летният сезон е обичайно по-слаб за имотите в зимните курорти, но това не важи за Банско през тази година. Продажбите на апартаменти през второто тримесечие бележат значителен ръст, като британците са 40% от купувачите“, пише още в изследването на „Бългериън пропъртис“.
Тенденцията за нарастване на интереса към курорт №1 започна още в края на 2014-а и се ускори през първата половина на 2015 г. Средната цена на продадените апартаменти за второто тримесечие на годината е 375 евро/кв.м при 360 евро/кв.м за първото тримесечие, или 24 000 евро при 20 100 евро за 2014 г.
От друга страна, това пък е втората своеобразна колониална инвазия от Острова под Пирин след бума през 2006 г., когато британците изкупиха почти половината имоти в града.
Българи, македонци и гърци сега също се оглеждат за апартаменти в Банско. Те обаче търсят предимно студиа до 15 000 евро, които се намират в отдалечените от началната станция на лифта комплекси. Там жилища с две спални се намират и за 30 000 евро. Според анализ на Националното сдружение „Недвижими имоти“ обаче липсва качественият продукт. Купувачите с големи възможности, които никак не са малко, нямат богат избор.
От няколко месеца България редовно присъства в Топ 10 в класацията на онлайн портала themovechannel.com за най-желаните дестинации за инвестиция във втори дом, като в един момент стигна и до 5-а позиция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене