Браво! Ролман обучава безработни

В обучението се включват много младежи със средно образование

Немски бизнесмен въведе системата „Учение и труд“ у нас. Германският предприемач Бертрам Ролман вече 22 години развива бизнеса си в България. Идва у нас през 1993 г. и открива шивашка фирма в Гоце Делчев. В момента предприятието му „Пирин – Текс“ дава работа на над 2400 души, има 4 производствени линии и е разположено на площ от 25 000 квадратни метра.

Дневният капацитет на фирмата е 3000 мъжки и 400 дамски костюма, има клиенти в много европейски страни.

Първоначалната му идея преди 4 години е под надслов „Затвори кръга и влез в живота с вдигната глава“ и започва да се реализира с откриването на обучителния център на „Пирин-Текс“. Той искал да помогне да придобият професия онези млади хора, които не са завършили средно образование.

В обучението се включват и доста младежи със средно образование, търсещи професия. Те са предимно млади хора, които нямат възможност или не искат да продължат образованието си във висши учебни заведения.Бертрам Ролман

Необходимо е обединение на бизнеса и държавата за изграждане на обучителни центрове на принципа на дуалната система на обучение, която да обедини подготовката на кадри за всички браншове, за да се даде тласък на икономиката с подготвени кадри във всички браншове, твърди Ролман.

„Трябва де се въвеждат иновации и да се обучава висококвалифициран персонал, за да си конкурентоспособен и да успееш“, категоричен е той. Това е причината да осигури обучение на десетки младежи в Гоце Делчев.

Собственикът на най-голямата шивашка фирма в България иска по този начин да има подготвени кадри за своето предприятие. Програмата на обучение е тригодишна, включва теория и практика. Те получават не само професионална подготовка, но и средно образование по немската дуална система. Накрая придобиват професия „Оператор в производството на облекло“. Учениците се стимулират финансово през целия курс на обучение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене