Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Напрежението за цените на тока отново расте

Доставчиците на електроенергия влязоха в задочен спор с управляващите за цените на тока, след като през последните дни първите поискаха поскъпване, а вторите заявиха, че такова няма да има. Заради протестите и общественото напрежение за по-малко от година цените на тока бяха намалени три пъти, като това постави под въпрос възможностите на мрежовите компании да осигурят качествени доставки на енергия за клиентите си. От EVN, „Енерго-про“ и ЧЕЗ изчислиха, че за да се избегнат аварии и за да продължи нормалното функциониране на електроснабдителната система, от 1 юли цените за бита трябва да се увеличат с между 7 и 9%.

Върховният касационен съд разгроми проекта за Наказателен кодекс

Върховният касационен съд (ВКС ) обяви за пълен провал замисъла и изпълнението на внесения от Министерския съвет в парламента проект за нов Наказателен кодекс (НК).

“Сега”

Службите още по-активно следят трафика в интернет и телефоните

Все повече хора стават обект на интерес от МВР, ДАНС и другите служби, които следят телефонния и интернет трафика. Това показват данните от Софийския районен съд (СРС) за исканията на МВР и службите за достъп до телефонни разпечатки и данни за интернет трафика, поискани от „Сега“.

Малшанс лиши Жекова от медал в Сочи

Малшанс попречи на Александра Жекова да спечели почти завоюван медал на състезанието по сноубордкрос от олимпиадата в Сочи. Най-добрата ни състезателка премина леко през квалификациите (11-о време), а в 1/4-финала и 1/2-финала бе неизменно втора след канадката Доминик Малте.

Еколози искат МОСВ да спре строежа върху дюните край Несебър

Министерството на околната среда и водите може да спре строежа върху дюните край Несебър само с една заповед. Това каза вчера пред „Сега“ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Според него обаче държавата държи тази територия да бъде застроена. От събота на терена, около който гръмна скандалът „Дюнигейт“, започна отново подготовка за строителство.

“Стандарт”

Нова формула за евтини хапчета

До 15% може да падне цената на едни от най-търсените хапчета у нас. Това ще стане чрез т. нар. паралелен внос, обясниха търговци на лекарства. Медикаменти, които у нас са по-скъпи, ще се внасят на сметка от чужбина. Това вече се прави за 4 вида илачи, които идват от Гърция, Франция и Румъния. Още десет пък всеки момент ще се появят по аптеките. Те са за инфекциозни и кардиологични заболявания, разясниха търговци.

Бойко заложи на кметове

ГЕРБ повече няма да е лидерска партия. Решенията ще се взимат от изпълнителната комисия. Това обяви Бойко Борисов пред конгреса на ГЕРБ. И заложи на кметове и най-верните си хора в ръководството на партията. Градоначалниците на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов са новите заместници в ГЕРБ. Те ще чистят образа на партията след Цветан Цветанов.

Държавата да удари рамо на малките фирми

Как бизнесът коментира призива на премиера Пламен Орешарски за обединение в името на по-добра конкурентоспособност и завладяване на нови пазари? Какво очакват българските производители от държавата в битката им с чуждите търговски вериги? Тези и други въпроси коментира Лукан Луканов, собственик на „Арома“ и председател на Съюз „Произведено в България“.

“24 часа”

Надзорът: На несебърските дюни може да се строи

Разрешението за строеж на инвеститора в Несебър е в сила, след като съдът не е потвърдил отмяната му, заявиха пред „24 часа“ от пресцентъра на Министерството на инвестиционното проектиране, към което е на подчинение и ДНСК.

Оръжейникът на МВР крадял пистолети и ги продавал на мафията

Дългогодишният шеф на оръжейния склад на столичната полиция Красимир Нешев призна, че е бил тартор на банда за търговия с оръжие, сключи споразумение със спецпрокуратурата и получи 3-годишна условна присъда, научи “24 часа”.

“Труд”

МВР масово пенсионира възрастни полицаи

Точно 50 полицаи от областната дирекция в Пловдив, които имат необходимия стаж в МВР, ще бъдат пенсионирани през февруари.

Сред тях нямало началници на районни управления или други отговорни служители на ключови постове. Вероятно през лятото ще има още една вълна на пенсиониране. В момента в дирекцията работят около 260 души със стаж и необходима възраст за излизане в пенсия.

“Монитор”

Бойко не посмя да махне Цветанов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не посмя да се отърве от заместника си в партията Цветан Цветанов, който е замесен в скандали с подслушвания и е разследван по три дела.

Вчера на конгрес на ГЕРБ бившият вътрешен министър бе преизбран за зам.-председател на партията. Кандидатурата му бе предложена от Борисов, а дебати нямаше. Целият избор на ново ръководство отне 20-ина минути.

Бум на инсулти и инфаркти заради затоплянето

Бум на инсулти и инфаркти заради рязкото затопляне отчитат през уикенда кардиолозите. 42-ма пациенти с високо кръвно, ритъмни нарушения и прединфарктни състояния са приети и прегледани в „Пирогов”, съобщиха от дежурния кабинет. Близо половината от обажданията в Центъра за спешна помощ в София-град са били от хора, страдащи от сърце и хипертония. Немалка част от хората са звънели за линейка, защото през почивните дни не са успели да намерят личните си лекари.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене