В Украйна заловиха на черния пазар уран-238, достатъчен за „мръсна бомба”

Арестуваните трафиканти на уран-238

Продаването контрабанда на радиоактивни материали ще се превърне в кошмар за Киев

Иззетият на 5 август от Службата за сигурност на Украйна радиоактивен уран-238 от четиричленна престъпна група в Ивано-Франковска област може да се използва за създаване на „мръсна бомба”. Това е заявил в интервю за RT историкът и политически коментатор Мартин Маккоули.

Според анализатора, общата нестабилност в Украйна може да способства потенциално ядрено оръжие да се окаже в ръцете на престъпници.

„Системата за сигурност в Украйна е крехка. Плутоний или всеки материал, от който може да се направи „мръсна бомба”, трябва да се намира под ключ и да се охранява от военни. Това трябва да го контролира държавата” – отбелязва експертът.

Фактът, че радиоактивно вещество можа да се окаже в ръцете на престъпници, говори, че киевските власти не са в състояние да осигурят сигурността в страната. В толкова нестабилна среда уран-238 може да се използва и против днешните власти, ако се окаже в ръцете на противници на Порошенко.

Анализаторът обръща внимание, че контролът върху разпространението на радиоактивни вещества става все по-сложно – даже не голямо количество уран може да се използва за създаване на бомба, а на черния пазар има достатъчно специалисти, които са способни да я направят.

„Ако „мръсната бомба” в резултат се окаже в ръцете на терористи в Близкия Изток, кошмарният сценарий ще стане реалност” – добавя историкът./БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене