Земетресение от 6,1 край Източен Тимор, може да се появи цунами

Източен Тимор се намира в тихоокеанския „огнен пръстен“

Земен трус с магнитуд от 6,1 удари днес района край бреговете на Източен Тимор, съобщи Геофизическият институт на САЩ и добави, че може да се появят високи вълни цунами, предаде Франс прес.

Трусът е бил на дълбочина от 51,4 километра край източната част на остров Тимор, който е разделен между Демократична република Тимор-Леще и Индонезия.

Агенция за наблюдение на цунами съобщи, че трусът „може да предизвика цунами, което да засегне района на Индийския океан“.

Източен Тимор се намира в тихоокеанския „огнен пръстен“, където застъпването на тектоничните плочи причинява повишена сеизмична активност.

През февруари трус с магнитуд от 6,2 на север от остров Суматра, в съседна Индонезия, стана причина за смъртта на най-малко осем души.

През 2004 г. трус с магнитуд от 9,1 удари бреговете на Суматра и предизвика цунами, убило 220 000 души в целия регион, 170 000, от които – в Индонезия.

Източен Тимор, който има 1,3 милиона население, е най-младата държава в Югоизточна Азия и неотдавна отбеляза 20-тата годишнина от получаването на независимост. Страната е бивша португалска колония, станала независима от Индонезия през 2002 г. след 24 години окупация, припомня БТА.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене