Съмнения за бруцелоза при още 36 души в Рила

Симптоми на заболяването бруцелоза са се появили при нови 36 човека в Рила, пише вестник “Монитор” в днешния си брой. На всеки един от тях са взети кръвни проби, а резултатът ще стане ясен днес по обяд.

До този момент заразата е установена при 12 човека. 8 от тях бяха изпратени миналия петък за лечение в столична клиника и се очаква да бъдат освободени, но с продължаващ прием на медикаменти. Според специалисти лечението на заразените ще продължи най-малко 4 месеца. Най-възрастният от заболелите е 77-годишен дядо, който отглежда стадо с кози. “Инкубационният период на болестта е от 7 до 28 дни. Началото е внезапно или постепенно. Бруцелозата може да има остър и хроничен ход, а симптомите зависят от засегнатите органи и варират в широки граници – висока температура, втрисания, обилни изпотявания – особено нощем”, предупредиха от Районната здравна инспекция.

Установените 15 кози, болни от бруцелоза, вече са умъртвени. За момента обаче не може да се каже колко са другите животни, обхванати от заразата. Предположенията се, че пръч, внесен от друг регион, е заразил трите стада с кози в Рила. Общият им брой е поне 90.

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев издаде заповед за спешно свикване на общинските епизоотични комисии в общините Дупница, Тре­кляно, Бобошево, Сапарева баня, Кочериново и Бобов дол. Днес ще заседават и общинските комисии в община Кюстендил и Не­вестино. “Цели се първо да бъдат преминати рисковите групи, в които попадат всички близки или живеещи със заразените в една къща”, коментираха от община Рила. 

Част от хората, консумирали мляко и млечни продукти в Рила, побързаха да се изследват в лекарски кабинет, пригоден като лаборатория в Спешния център в Рила. Резултатите им ще станат ясни на по-късен етап.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене