Дупничанка стана 4-кратна шампионка на САЩ по таекуон-до, повикаха я в американския национален тим

Българката Зара Увакова, която е родом от Дупница, стана шампионка на САЩ по таекуон-до /версия WTF/ за четвърти път при подрастващите. 12-годишната състезателка спечели златния медал сред кадетките /до 14 г./ след 6 поредни победи. Финалът в Тексас практически определи съдбата на повиквателната за националния отбор.

Тя отиде у Зара, която ще представя американския тим на световното първенство за 14-годишните в Южна Корея от 23 до 27 август. Дупничанката се премества зад Океана, когато е на 3 г. Тренира азиатското бойно изкуство в „Революшън Таекуон-до“ /Чикаго/, чийто състезател е и до днес. Неин личен наставник е казанлъшкият специалист Красимир Русев /V дан/, основател и собственик на клуба. „Зара бе изключителна, успя да запази концентрация повече от 16 часа и показа, че заслужава да бъде сред най-добрите в нейната възрастова група.

Изоставаше във всеки от 6-те си мача, но ги доведе до успешен край. Това е нейната първа година при кадетките. Получи голяма подкрепа от старши треньора на националния олимпийски отбор по таекуон-до на САЩ за мъже и жени Патрис Ремарк, който наблюдава всички нейни срещи до 3 ч. сутринта! Той остана впечатлен и сподели с мен, че тя има огромно бъдеще в този спорт, ако запази това постоянство. Всички мои състезатели играха страхотно и спечелихме 7 медала от 10 участника. Това не е никак малко за страна като САЩ, където нивото на олимпийското таекуон-до е много високо и има милиони практикуващи“, разказа Кр. Русев.http://struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене