В Германия приключи производствената практика и на втората група ученици от ЗПГ „Климент Тимирязев” гр. Сандански

SONY DSC

SONY DSC

В Германия приключи производствената практика и на втората група ученици от ЗПГ „Климент Тимирязев” гр. Сандански по проект „Образователна мобилност за европейски стандарти в кулинарията” по проект № 2014-1-BG01-KA102-001275

     На 15 юли се завърнаха учениците от паралелка с професия „Техник технолог по качеството на храни и напитки”, специалност „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки”  с техните ръководители. Те  проведоха своята двуседмична учебна практика в отбрани заведения за хранене и развлечение. Учениците  бяха сключили  договори с ресторанта на Gunnewig Hotel Chemnitzer Hof, F+U и FG Sachsen, Ratskeller, Fitness-Centre am Stadtpark GmbH, кафе Tillman’s и пекарна Fiedler. Практиката се проведе от 01.07 до 15.07. в един от трите най-големи градове на областта Саксония – Кемниц.IMG_2847

     Производствената практиката се проведе в реална работна среда.Всеки ученик се запознаваше на място със системите за контрол на производството. Това беше необходимо, тъй като те са специфични за всяко изделие и за да е качествен контрола са нужни конкретни знания.  Всеки ден научаваха  технологията на производство на различни изделия и ястия.Приложиха с успех знанията си при извършване на ежедневен входящ, текущ и изходящ контрол.Учениците споделиха, че не са очаквали толкова успешно и ползотворно обучение.  Освен многото придобити знания и новости, практикуващите получиха уроци по дисциплина и точност за това, как трябва да протече един нормален работен ден, как трябва да се изпълняват поставените задачи, за да се ориентират и справят сами на работното място.  IMG_2549

     По време на производствената практика бяха постигнати някои от предварително поставените цели, като усъвършенстване на знанията им в сферата на тяхната професия и подобряване на езиковите им компетенции, придобиване на личен опит за начина на живот в друга страна, различна от България. Благодарение на тази мобилност,  учениците смятат, че са развили своите умения и по-добре се справят с вземането на самостоятелни решения, също до голяма степен са преодолели езиковата бариера. Чувстват, че  са по-мотивирани да учат през целия си живот.

     От българска страна мониторингът бе осъществен от директора на ЗПГ „Климент Тимирязев” Емил Терзийски, а от немска от представител на организацията F+U.

     Освен шестчасовата си ангажираност в съответните заведения, учениците участваха в спортни, а през уикендите и в културни мероприятия, за които благоприятства базата на организацията домакин и нейното тясно  сътрудничеството с други организации. През първата седмица практикантите имаха възможността да се разхладят и поплуват в басейн на открито заедно с местни жители на 250-хилядния град. През уикенда на първата седмица групата съвместно с екскурзовод посети и разгледа забележителностите в историческата част на столицата на Саксония, Дрезден-църквите Дева Мария, Света Троица, музей на транспорта, музей на магнитите, стената, на която е изобразена 800-годишната история на монархията и Zwinger.IMG_2536

    През втората седмица ученици и ръководители се забавляваха като играха заедно боулинг,  а през следващия уикенд направиха разходка из Лайпциг, който е център на изкуството, музиката и културата на областта. Екскурзоводът  им разказа за най-важнте събития и личности от историята на града и им показа забележителностите, с които се гордеят – паметниците на Ричард Вагнер,  Йохан Волфганг Гъоте и Йохан Себастиан Бах, сградата на операта, концертната зала, Лайпцигския университет, в който са учили видни личности като германският канцлер Ангела Меркел, Вагнер и Гъоте,  църквите St.Nicolas и Св.Тома, кметството и др.

     На въпроса „Какво ви хареса най-много в Германия?” учениците отговориха чистотата, спокойствието, почивката в неделя, качеството на стоките и надеждността на транспортната система.

      Накрая, след успешно проведената практическа мобилност, учениците получиха Europass Mobility Certificates. Разделиха се с  любезните домакини с много положителни емоции и очаквания за още по-успешна съвместна работа. През ноември следващата учебна година ще  влизе в изпълнение одобреният тази година проект на икономистите от ЗПГ „Климент Тимирязев”  , в който са предвидени три мобилности. Да им пожелаем успех и още по-незабравими мигове, а на нашите домакини до нови срещи!

PS – Дейността се финансира по линия на Програмата „ Еразъм+”. За съдържанието носят отговорност единствено авторите. Европейската комисия и националната агенция не поемат отговорност за начина, по който предоставената  информация може да бъде използвана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене