Започна строежът на нов горски автомобилен път в ДГС Места

113183-Nov-pat-parva-kopka-Damqnov-02

Днес се даде старт на строежа на нов горски автомобилен път в Държавно горско стопанство Места. Символичната първа копка направиха инж. Любен Татарски – началник на кабинета на Министъра на земеделието и горите, Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов и директорът на ДГС Места Иван Герин.

Новият горски автомобилен път ще е с дължина 6,2 км и ще свързва село Гостун с местността Матан дере. Трасето ще направи по лесен достъпът до най-богатия басейн на борови гори в Западните Родопи – Матан дере.

„Чрез пътя,  чийто пусков срок е след 11 месеца, разстоянието от Матан дере до главния път Банско-Гоце Делчев става 15 км. За сравнение сега, минавайки през Елешница, разстоянието до богатия басейн на борови гори е 50 км.

Освен това този път ще даден възможност за развитие и на туризма. В тази част на Родопите има няколко туристически обекта – тракийски светилища, и достъпът до тях ще стане по лесен“, уточни директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Стойността на строителството е 750 хил. лв. Парите са от фонд „Инвестиции“ на Министерството на земеделието и горите. Този фонд е създаден през 2011 година и в него се отчисляват по 8 лв. от всеки добит кубик дървен материал.

Само за тази година за нови горски автомобилни пътища в обхвата ЮЗДП – Благоевград са заделени 13 млн. лв. Това означава, че ще бъдат построени около 50 км нови горски пътища на територията на предприятието. Следващият етап е 9-километров горски автомобилен път в ДГС Кресна.

„Все още се смята, че горите се изсичат безразборно. Това не е така. Чрез построяването на тези горски пътища, ние ще въведем по-голям контрол при добиването на дървен материал. Горският фонд за последните няколко години се е увеличил с 10%“, каза инж. Любен Татарски.

E79 News

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене