3 Г. СЛЕД МЕГААФЕРАТА! Съдът призна начета за над 100 000 лв. на бившия домакин на полицията Петър Моралиев

78267-632x358Окръжен съд потвърди задължението от 119 878 лв. на бившия домакин на благоевградската полиция Петър Моралиев. Той бе начетен заради липса на горива и масла от ведомствената бензиностанция, която лъсна при вътрешна проверка. Аферата е разкрита след писмо на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР за оперативен сигнал за кражба на 13 варела с 2600 л бензин от полицейската бензиностанция. Назначена е комисия с участието на полицейски инспектор Цветан Цветанов от звеното за материална проверка в МВР и са проверени ведомостите и отчетите на домакина в склада за гориво-смазочни материали за 3 години назад.

При одита е установено, че Петър Моралиев е съставял документи за разходи, които се разминавали с реално изразходваните количества. В най-честите случаи бензинът от 4-те колонки в базата край с. Покровник бил с няколко хиляди литра по-малко от действително изхарчения. За проверения период 2008-2011 г. са констатирани драстични разлики. Изписаният бензин е 27 203 л, а действително са източени 64 743 л, дизеловото гориво е отчетено на 19 480 л, вместо 49 284 л, разминавания има и при смазочните масла, антифриз, маслен филтър, та дори и течността за чистачки, като общата липса е за 119 878 лв.

Заради манипулираните количества на Петър Моралиев е съставен акт за начет по Закона за държавната финансова инспекция, който му е връчен и изпратен в Районна прокуратура. Паралелно с това той е арестуван още в деня на ревизията и обвинен за кражбата на 2600 л служебен бензин заедно с полицай Владимир Начин, охранявал склада. Петър Моралиев престоя 3 дни в ареста, след това съдът го пусна под парична гаранция от 2000 лв.

Заради мегаскандала той беше дисциплинарно уволнен, а съпругата му Гергана Моралиева, която беше говорител на полицейската дирекция, се разведе с него и се премести в София на друга служба в МВР. Той се споразумя с прокуратурата и бе осъден на 2 години и 6 месеца с 4-годишен изпитателен срок и бе лишен от правото да упражнява длъжност  материално-отговорно лице в държавни и обществени учреждения. Междувременно директорът на ОД на МВР – Благоевград комисар Георги Костов реши да му потърси имуществена отговорност за щетата от 119 878 лв. , като заведе изпълнително дело при държавния съдия-изпълнител и установителен иск в Районен съд – Благоевград.

Петър Моралиев оспори иска с мотива, че не е присъствал при изготвянето на инвентаризационните описи, констативните протоколи и акта за наличност. Подписът му бил подправен от друго лице, което сеустановило от заключението на почерковата експертиза. По време на воденото срещу него разследване бил приет в болница, включително и в деня на предявяването на документите от ревизията. П. Моралиев твърди, че констатациите в акта за начет са необосновани, едностранчиви и тенденциозни, тъй като бил издаден след провеждането на опорочена процедура по установяване на липсите в ОД на МВР – Благоевград. В акта за начет имало сборни и аритметични грешки, на които се дължали посочените в него липси,и не били отчетени разходи на гориво-смазочни материали.

Районният съдия Атанас Иванов отхвърля възраженията и признава за установено, че Петър Моралиев дължи парите. Това считат и тримата окръжни съдии, които потвърждават решението и осъждат бившия домакин на полицията да плати 7000 лв. за хонорара на юрисконсулта на МВР, който се е явил на двете съдебни инстанции, както и 2534 лв. разноски за издаване на изпълнителен лист. Последната дума по казуса има ВКС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене