Ципрас поиска 30% орязване на дълга и 20 години гратисен период

113060-cipras

Международният валутен фонд (МВФ) признава, че 30% от гръцкия дълг трябва да бъде отписан. Това съобщи в телевизионно обръщение към народа гръцкият премиер Алексис Ципрас, предаде ТАСС.

Той се позова на доклада за жизнеспособността на гръцкия дълг на МВФ, казвайки, че документът оправдава позицията на Атина. „Това мнение МВФ никога не е представял на кредитори на гръцкото правителство“, каза Ципрас. „Това оправдава позицията на правителството, тъй като потвърждава, че дългът не е жизнеспособен и има само един начин да се направи устойчив – „подстригване“ в размер на 30% и 20 години гратисен период, освободен от плащане.

Вчера МВФ публикува свой доклад с анализ на финансовите задължения на Гърция. В него се стига до заключението, че дори при структурни реформи, Гърция няма да може да обслужва дълга си, ако не бъде отписана част от него. МВФ обяви, че Атина се нуждае от 52 млрд. нов заем в следващите три години.

Ципрас призова населението към сплотеност. „При отварянето на избирателните секции ние всички трябва да действаме отговорно и да зачитаме противоположните мнения, за да посрещнем нашето общо бъдеще“, каза Ципрас.

„В понеделник няма да има нищо, което може да ни раздели“, допълни премиерът и призова хората да кажат „не“ на „ултиматумите, изнудването, страха и разкола. 

Призовавам ви да вземете решение за гордо оставане на Гърция в обединена Европа“, каза още той.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене