Рибари алармират: Насекоми нападат върбите по поречието на Места

nasekomi napadatРибари от Банско и Разлог алармираха в редакцията на в. „Струма”, че върбите по поречието на река Места и притоците й са нападнати от насекоми и масово съхнат. Другият тревожен сигнал е, че рибите в реката са целите в рани и също започнали да умират.

Репортер на „Струма” отиде на място, за да провери сигнала. Веднага след Добринище, по поречието на река Добринищка, още преди вливането й в река Места, се забелязват оределите клони на поразените върби, които са започнали да съхнат. Листата, които са останали по тях, са целите на дупки, проядени от насекомите, с кафяви петна. Отблизо се вижда, че целите дръвчета са нападнати от насекоми, което вероятно е причината за съхненето.

От община Банско казаха, че при тях няма сигнал за поразени от насекоми дървета, но заявиха, че веднага ще направят проверка и ще предприемат съответните мерки.

Рибари по поречието на реката вчера нямаше, умрели и изхвърлени на брега риби – също. Репортер на „Струма” се свърза по телефона с един от рибарите в града – Пъргов, който сподели: „През уикенда видях две умрели риби в реката, в района на село Места, бяха целите в рани. По рибите се наблюдава подобна болест, но обикновено при маловодие и в затворените водоеми. Сега реката е пълноводна и не ми се вярва да става въпрос за някаква болест. Раните по-скоро ми приличаха на получени от удар. Понякога ги гонят корморани, които ги удрят, и също получават наранявания по кожата. Подобни рани се наблюдават и след бракониерски набези –  бомба или пускане на ток, но не ми се вярва да е от ток. Не мога да кажа каква е причината, но действително много от рибите, и то не само кефал, са с рани по кожата”, каза Пъргов. На фона на тревожния сигнал Пъргов сподели, че тази година рибата в реката е много, което е радващо за рибарите.

Сигнал за наранените риби не е подаван и в Ловно-рибарското дружество в Разлог, където членуват рибари от четирите общини в района – Разлог, Банско, Белица и Якоруда. От там също казаха, че ще направят проверка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене