Въведоха еднодневни трудови договори

Ивайло Калфин

Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Кодекса на труда, които въвеждат т.нар. еднодневен трудов договор, пише БГНЕС. Вносител на тази промяна е социалният министър Ивайло Калфин, като по негово предложение в Кодекса на труда се въвежда нов член 114а, който регламентира краткотрайната сезонна селскостопанска работа, възложена от регистриран земеделски стопанин, чрез сключване на трудови договори за един ден. По тези трудови договори няма да се трупа трудов стаж, но по думите на Ивайло Калфин работните дни ще се признават за осигурителен стаж за пенсия.

Еднодневните трудови договори засега ще могат да се сключват в основна икономическа дейност „Растениевъдство“ само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Предвидено е такива трудови договори да могат да бъдат сключвани с един работник общо за не повече от 90 работни дни в календарна година. Трудовото възнаграждение ще се изплаща лично на работника срещу разписка в края на работния ден. Работниците ще се осигуряват по Кодекса за социално осигуряване и по Закона за здравното осигуряване и ще са застраховани срещу трудова злополука.

В закона е предвидено да не се изпращат уведомления за сключен договор в Националната агенция за приходите, а за изпълнението на работата по тях да не се връчва длъжностна характеристика и да не се издава заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене