„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Тунис

112944-tunis

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Тунис, предадоха световните агенции. Броят на загиналите туристи в Тунис достигна 40, след като белгийското външно министерство потвърди, че белгийка е починала от раните си в тунизийска болница.

Джихадистите заявиха в „Туитър“, че името на стрелеца е Абу Яхия ал Кайрауани и той е „войник на халифата“, а избитите от него са „поданици на държави, които са част от кръстоносния съюз, борещ се срещу халифата.“

Мнозинството от загиналите в Тунис са британци, заяви премиерът Хабиб Есид. „След това са германците, белгийците и после другите националности“, обясни министър-председателят, като добави, че има жертва и от Франция.

По-рано британският външен министър Филип Хамънд потвърди смъртта на петима британски граждани, а Ирландия също съобщи за една жертва.

Ислямският атентатор-самоубиец е убил 27 души, след като се е взривил в претъпканата шиитска джамия в Кувейт по време на молитвите в петък. Това съобщи Reuters, като се позова на информация от кувейтското здравно министерство.

„Ислямска държава“ е поела отговорността за терористичната атака, при която, по данни на властите, са били ранени 227 души.

По думите на очевидец, джамията е била „ударена наистина лошо“ от взрива, покривът и стените са били разрушени. Друг, който е видял атентатора, твърди, че той е бил съвсем млад, най-много 20 годишен.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене