СЛЕД ЖАЛБА НА ПАЦИЕНТ! Спешен център – Кюстендил с 500 лв. глоба заради липса на лекари

76624-632x358

От Здравната каса глобиха 500 лв. Спешен център – Кюстендил заради липса на достатъчно лекари, които да дават дежурства. Наказанието е наложено след жалба на пациента Михаил Христов, който звъннал на тел. 112 с оплакване за тежест в гърдите, а от централата на Спешен център – Кюстендил дежурната фелдшерка решила, че състоянието на кюстендилеца не е тежко, заради което посъветвала близките му да го докарат с колата си в спешно-приемно отделение на болницата в областния град.

Докато го приемат обаче, състоянието на Христов се влошило и медиците установили, че има дихателна и сърдечносъдова недостатъчност, което за малко не завършило със смърт на пациента.

Случката е от 29 март 2013 година. След като се закрепил, потърпевшият подал жалба до Националната здравноосигурителна каса, като се оплакал от качеството на оказаната му спешна медицинска помощ, както и от това, че можело да умре заради липса на лекар. Тридневната проверка от специалисти на НЗОК установила, че на 29.03.2013 г. около 09.30 ч. на тел. 112 е постъпил сигнал от близки на Михаил Христов за проблеми със здравословното му състояние. Сигналът е препратен към ЦСМП – Кюстендил. Дежурен оператор преценил, че оплакванията на Михаил не са животозастрашаващи, след което посъветвал близките да докарат болния в спешно-приемно отделение. Той бил докаран от тях до отделението със собствен транспорт. Болният е приет с оплаквания от силна болка зад гръдната кост и обилно изпотяване. По време на прегледа състоянието му се влошава и въпреки приложените спешни реанимационни процедури Михаил Христов изпада в дихателна и сърдечносъдова недостатъчност.

По време на проверката става ясно, че на 29.03.2013 г. в Спешен център – Кюстендил са дежурили четири екипа, в които обаче не е имало нито един лекар. Шефката на Спешен център д-р Анелия Георгиева обяснила, че в момента на получаване на сигнала всички екипи на центъра са се намирали на повиквания, а в т.нар. „спешна” централа сигналите вместо да бъдат приемани от екип, състоящ се от лекар и медицински специалист, са били обработвани от фелдшер.

Малко след инцидента от Бюрото по труда в Кюстендил обявиха 15 свободни места за лекари в Спешния център – Кюстендил.

„С времето свободните работни места за лекари в Спешен център прогресивно растат. Лекарите, които са на работа в момента, са натоварени извънредно. Те получават допълнително заплащане, но това не може да продължава до безкрай“, коментира тогава д-р Анелия Георгиева, началник на Спешен център – Кюстендил. Според директора на спешното проблемът е валиден за цялата страна и всяка година това си проличава в годишните анализи, изготвяни от здравната структура.

„Населението в региона не е забелязало и не е усетило, че работим с по-малко лекари, но свободните места трябва да се обявят и в Бюрото по труда, за да може, ако някой прояви интерес, да бъде насочен към нас“, обясни тогава нестандартния си подход д-р Георгиева. Обяснението й бе, че свободните лекарски места са се натрупали в продължение на няколко години.

В Спешен център – Кюстендил, който обслужва цялата област, работят 11 екипа, като има и т.нар. реанимационен екип, в който винаги има включен и лекар специалист.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене