Вече са избрани изпълнители за премахване на първите 6 незаконни сгради в Гърмен

изтеглен файлЗаконът изисква до 6 месеца преди избори да се направи справка дали има сериозен тренд за промяна на адресните регистрации. От справката, която направихме публична на сайта на министерство, е очевидно, че злоупотреби има, заради което и прокуратурата се самосезира и започна разследване. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в студиото на предаването „Лице в лице“ по БТВ. Министърът заяви, че се търсят възможности за законови промени, които да спрат злоупотребите с регистрациите.

Според предложението на МРРБ броят на хората, които са регистрирани на даден адрес, трябва да бъде обвързан с жилищната площ, разясни тя. Министър Павлова изрази надежда, че политическите партии ще стигнат до консенсус по отношение на предложенията за законови промени, които да прекратят порочната практика.

И в предишния и този мандат сме категорични, че не трябва да се толерира незаконното строителство, категорична беше Лиляна Павлова. Относно казуса в Гърмен тя обясни, че са издадени 124 заповеди за незаконно строителство на територията на ромския квартал, за които е определен срок за доброволно премахване. Тъй като това не е направено МРРБ е предприело необходимите стъпки, за да се пристъпи към принудително премахване. Вече са подписани 6 договора за премахване на незаконните постройки, съобщи министърът. Тя обясни, че за 20 от сградите, за които са издадени заповеди за премахване, е необходимо и съдействието на общината, тъй като е налице надграждане и пристрояване на обектите, което влиза в компетенциите на местните власти.

Относно мерките по отношение на незаконните жилищни сгради, се обсъжда варианта там, където постройките не представляват заплаха, да може да се получи право на търпимост. Това обаче не може да се случи там, където касае засягане на чужд частен имот, категорична беше министър Павлова.

Лиляна Павлова съобщи, че годишно се премахват до 800 незаконни постройки, без значение от етническата принадлежност на собствениците им. Месечно на територията на цялата страна се премахват 50-60 незаконни сгради, допълни тя.

Министърът за пореден път увери, че ремонтите на магистралните участъци ще бъдат временно преустановени на 1 юли, за да не се пречи на трафика през летния туристически сезон. Дейностите по тях ще продължат през септември.

Качеството на извършваното строителство се контролира както от строителния надзор, така и от Агенция „Пътна инфраструктура“, обясни тя и допълни, че в случай на констатация на некачествено изпълнение, то ще бъде отстранено в рамките на гаранциите за сметка на изпълнителя. Тя призова пътуващите за толерантност по време на ремонтните дейности, тъй като те са крайно необходими, за да се подобри състоянието на магистралите „Тракия“ и „Хемус“.

Вече започна санирането на първите сгради днес в Благоевград, още над 80 блока получиха договорите и предстои старт на дейностите по тях, каза Лиляна Павлова. По-трудно е изпълнението на програмата в големите градове, където сградите имат по много входове, допълни тя.

По отношение на твърдението, че МРРБ отказва информация за имената на политиците, закупили държавни жилища, министър Павлова обясни, че справката е поискана в рамките на парламентарен контрол и е публикувана на сайта на Министерството. Заради нуждата от защита на личните данни в нея не са посочени имена, а само длъжности, каза министърът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене