Правителството отмени закон, приет от ГЕРБ преди година и половина

Десислава Терзиева

Десислава Терзиева

Мотивите за решението са свързани с европейски директиви и облекчаване на административни процедури

Кабинетът отмени приетия от ГЕРБ Закон за публично- частното партньорство. Това стана ясно от думите на министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след заседанието на кабинета, на което беше взето решението.

Според Терзиева, това е един неработещ и рестриктивен закон, който не се прилагаше повече от година и половина, създаден от предишното правителство, за да позволи на бившият финансов министър Симеон Дянков да контролира отношенията между държавата и бизнеса.

Показателно е, че досега няма развитие по приемане на подзаконови нормативни актове, с помощта на които законът да стане действащ. По думите на министъра и сега няма пречка за създаването на партньорства между държавата и бизнеса.

„Самият закон е така разписан, че изпълнението му отнема много време. Вместо да насърчава инвестициите, на практика ги отблъсква“, коментира регионалният министър.

Освен това той регламентира отношенията предимно за изграждането на малки общински обекти като стадиони, спортни площадки и игрища. При големите инфраструктурни обекти като пътища и магистрали се прилага Законът за концесиите, а за летища и пристанища – концесионни процедури, посочи Терзиева.

В същото време пък всяка община поотделно има разработени свои процедури за реализиране на публично- частни партньорства чрез Закона за обществените поръчки, Закона за общинската собственост и Закона за частната собственост.

Като друг мотив за отмяната на закона, Терзиева посочи и приетите от Брюксел директиви за обществените поръчки и концесиите, които предстоят да се отразят в българското законодателство през тази година.

Наред с тях ще бъдат и облекчени редица административни процедури, с които да се улесни създаването на партньорства между бизнеса и държавата. Предстои и приемането на нов Закон за инвестициите, които ще бъде внесен скоро за обсъждане в Министерския съвет. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене