В Общинска художествена галерия – Благоевград откриха юбилейната фотоизложба „Впечатления от Куба“

Galeria_bl

В залите на Общинска художествена галерия откриха изложба „Впечатления от Куба“. Автор на експозицията е арх. Николай Попов (1914 – 1973). Впечатляващото е, че тя е оригинална и ръчно копирана. Изложбата откри директорът на галерията Иван Милушев. На събитието присъстваха синът на арх. Попов и представители на фотографската гилдия от Благоевград и страната, граждани и общественици.
Фотографите определят Николай Попов като един от първомайсторите на българската художествена фотография. Талантът му е ярък и самобитен, той е дин от класиците на българското фотографско изкуство. Замисълът и реализацията са твърде различни от основната особеност на творчеството му. Напълно естествено е то да бъде силно повлияно от естетическите и композиционни принципи на архитектурата. Уверен в себе си, арх.Попов кадрира снимката още в рамките на визьора, като очиства кадъра от излишното, за да постигне най-трудното от всички съвършенства – простотата. Това прави неговите творби завършени, преди да бъдат окончателно изкопирани. Композициите на фотографиите му винаги са стройни и уравновесени. Затова в тях мъчно можем да махнем или прибавим нещо, за да стане творбата „по-хубава”.
През 1951 г. арх. Николай Попов е удостоен със званието „фотограф художник“, а през 1961 г. за показано високо майсторство и със званието EFIAP – екселенц на Международната федерация за фотоизкуство. В продължение на две десетилетия арх. Попов се изявява като фотограф художник с голяма обща и изобразителна култура. „Неговият стил и ярка творческа индивидуалност са пример за тънък естетически усети психологическа задълбоченост. Във фотографиите на баща ми, арх.Попов изпъква една особена поетична чувствителност, той показва неограничена способност за идейни и художествени обобщения.“ Разказа синът на Н.Попов.
Творчеството на арх. Попов е един неповторим образен свят. То е ценно не само като художествено наследство от един отминал етап в развитието на българската фотография, но и защото в него откриваме творби с трайна, непреходна стойност, като реализация на принципи, възгледи и идеи, които предстои да доразвием и обогатим. Основавайки се на принципите на един „одухотворен” реализъм. Арх. Николай Попов пресъздава действителността чрез естетическа филтрация, която не идеализира и не разкрасява нещата, а запазва първичната им хубост, придава съкровената им същност, но очистени от делничната им повехналост, от случайното, несъщственото, нетипичното, баналното. Той ни показва неща, които всеки гледа, но не всеки вижда!
Ценителите на фотографията могат да разгледат изложбата до средата на месец юли.

Galeria_bl-2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене