Най-готиният учител: Емотикони вместо оценки

Без име

Боряна Шарбанова

Боряна Шарбанова е учител в Трето основно училище в Благоевград и има мисия в живота си – да направи колкото се може повече деца добри българи!

– За толкова много години трудов стаж аз съм открила една простичка истина – че с децата трябва да се работи честно, на първо място, и с любов. Обичта е най-важно-то нещо. Всяко малко човече иска да бъде успешно. Във всеки малък човек живее бъдещият успешен или неуспешен гражданин и за толкова години аз съм разбрала, че примерът на учителя, и то първия учител, е толкова важен, за да създаде мотивация у детето да чете, да търси, да откривателства, да се наложи като успешна личност. Нашата роля е важна и всъщност това не е метод, а е мислене!

Госпожа Шарбанова не наказва в клас, вместо това пише забележка, но не в бележника, а в модерния си таблет, свързан с телефоните на родителите.2

– Всяко дете и всеки родител имат акаунт – децата имат едни много интересни физиономийки, които са си направили на техния акаунт, всяко дете си има образче, и по време на часа, в зависимост от това какви поведенчески дейности имат или в междучасието имат добра проява или съответно лоша, аз ги оценявам само с един клик.

За добро поведение децата получават награда.

– Това са положителните награди. Само с един клик давам например: „Работи активно“ и се чува един много хубав звук, който дава сигнал на децата, че аз съм оценила някого добре.

В същото време лошата оценка звучи по-тъжно, те вдигат очички и аз казвам кой говори. Просто така всички стават добрички.

Формулата за успеха като класен ръководител е любов!

– Това всъщност е формулата за успеха и аз я прилагам в рабо-1 тата си! I Нищо по-различно от това, което и колегите ми правят. Ние се къпем в любовта на децата и сме длъжни да им я върнем, да им я дадем такава – чистичка и истинска!

Всеки предмет става любим на децата, а всеки урок – разбираем.

Калоян, ученик: – По математика като учим, тя ни забавлява и така става по-забавен урокът.

Неслучайно най-предпочитана е музиката. По време на извънкласните си занимания  децата посещават училищно-вокална група.

 

Виктория, ученичка:    – Всички момичета се събираме да пеем, дори и няколко момчета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене