Градът: Проектът за летище в Гоце Делчев бил пълна измама?

pirin_aiportВъпреки упоритите слухове, че банкерът Цветан Ва­силев имал намере­ние да строи летище в град Гоце Делчев, разследване на вест­ник „Градът“ е на път да докаже, че това е бил един фалш в добре оп­летена схе­ма. Налице ще излязат лъжи и ма­нипула­ции, пус­кани удобно в националните медии, за да се вдига цената на един проект, за да може той да бъде ипотекиран на висока цена в КТБ и да бъдат източена немалка част от па­рите на банката.

Всичко започва от разслед­ване на колегите от вестник „Телеграф“ за два хотела, собственост на скандално известния банкер. Въпреки че са придобити на практи­ка чрез финансиране от КТБ, двата най-атрактивни хотела на банкера Василев, а имен­но – хотел „Сана Парк Ризорт“ в Св. св. Константин и Елена и хотел „Сана Спейс“ в Хиса­ря, към момента не са ипоте­кирани в полза на банката, което дава възможност на Василев да търси начини за тяхната продажба на трети лица. Каква е била схемата за придобиването на хотели­те? През 2012 г. тези имоти са били купени от „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД, а прода­вач на същите е било друго свързано с Василев дружество -„Хелт енд Уелнес“ АД- СИЦ, което е собственик на летището в Гоце Делчев, или по-точно на крупния проект за аеропорт „Пирин“. Към този момент ипотеки в полза на КТБ са били учреде­ни, тъй като с пари на банката „Хелт енд Уелнес“ АДСИЦ е ку­пил и реновирал имотите, един сред които е и нашето летище. Няколко месеца след продажба­та им на „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД (купувачът плаща за двата хотела общо 30 млн. лева), ипотеките са заличени, а нови, странно защо, така и не са били учредени. Това по­ложение нямаше да бъде кой знае колко смущаващо, но при проследяване на сред­ствата, с които са придобити имотите, става ясно, че ма­жоритарният акцио­нер в „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД – дружеството „Корси Маунтийн Рисорт“ АД (собственик на 91,03% от акциите) дължи на КТБ пове­че от 52 млн. евро. От своя страна „Сана Спейс Хо­тел Хисаря“ АД пък дължи на друго свър­зано с Василев друже­ство – „Евробилд Про­ект“ АД, близо 7 млн. лева, а на КТБ – още над 10 млн. лева кре­дити. Какво се полу­чава – с пари на банка­та „Сана Спейс Хотел Хисаря“ АД плаща цената за имотите на „Хелт енд Уелнес“ АД- СИЦ, като последното дружество си връща кредитите на КТБ и ос­вобождава ипотеките.цветан василев

Така имотите се оказват чисти от тежести, а КТБ, въ­преки че е финансирала и ку­пувача „Сана Спейс Хотел Хи­саря“ АД, е необезпечена или иначе казано източена. Това дава основание да се смята, че целта на Василев е била просто да олапа па­рите от собстве­ната банка и да ги изнесе в чужбина, без да има никакво намерение да инвестира във проектите, свързани с въ­просните имоти и големият шум около летището целял само да вдигне цената на проекта. Разбира се, ако по онова време или сега се намери инвеститор, който въпреки всичко реши да ин­вестира в проекта, то освен една торба с пари, които трябва да даде на адво­катите на Ва­силев, тряб­ва да за- почне  всичко по  идеята от пълната нула.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене