Кристиан Вигенин: България подкрепя европейските амбиции на Грузия

IMAG1940„България последователно подкрепя европейските амбиции на Грузия“, заяви Кристиан Вигенин по време на международната конференция „Европейският път на Грузия“, която се провежда в Батуми. Народният представител от БСП лява България участва като основен говорител в дискусията по Споразумението за асоцииране между ЕС и Грузия, подписано миналата година, заедно с министъра на правосъдието Теа Цулукиани и Дирк Шюбел, директор по двустранните въпроси на Източното партньорство в Европейската комисия. „За мен това споразумение има особено значение, защото участието ми в ратификацита му от грузинския парламент беше последната ми визита в чужбина като министър на външните работи. А преговорите следих от самото им начало като член на Европейския парламент и председател на Парламентарната асамблея на Източното партньорство.“, подчерта Вигенин и припомни, че България е била сред първите страни-членки на ЕС, които са го ратифицирали.

В своето изложение народният представител от БСП лява България направи сравнение между процеса на асоцииране и процеса на присъединяване към ЕС, като обърна внимание на факта, че основните сфери на подготовка и реформи на асоциираните страни се припокриват с тези на страните-кандидатки за членство. Той сподели, че макар на Грузия все още да не е дадена перспектива за членство, пълното прилагане на Споразумението за асоцииране силно ще приближи страната до ЕС и ще даде допълнителни аргументи за следващата стъпка. „На този етап ролята на парламента е от голямо значение, защото предстои много работа по хармонизиране на законодателството с европейското, а за да върви успешно този процес е необходимо да има политически консенсус, както и да се приемат специални процедури за бързо приемане на хармонизационни изменения.“, подчерта Вигенин и допълни, че трябва много внимателно да се преценяват мерките в чувствителните сфери, както и да се следи покрай хармонизацията да не се прокарват лобистки текстове в ущърб на интересите на гражданите. Според Вигенин най-голямото предизвикателство обаче няма да бъде приемането, а успешното прилагане на свързаното със Споразумението ново законодателство, което ще изисква координация и ангажимент на всички институции, както и на бизнеса, особено що се отнася до Дълбоката и всеобхватна зона за свободна търговия, която е част от него.

Бившият външен министър насърчи домакините да търсят подкрепа и съдействие не само от Европейската комисия, но и на двустранна основа, особено от новите страни-членки на ЕС като България, които могат да споделят своя скорошен опит от подготовката им за присъединяване към ЕС. „Грузия е приоритетен партньор на България в политиката на сътрудничество за развитие и по тази линия могат да се финансират и реализират двустранни проекти“, допълни Вигенин и пое ангажимент да съдейства за осъществяване на обмен на експерти между парламентите на двете страни.

Припомняме, че управляващата партия „Грузинска мечта“ получи статут на наблюдател в Партията на европейските социалисти на конгреса на организацията в Будапеща.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене