Спешно търсят директор на Хуманитарната гимназия, А. Вучкова изненадващо напусна, оглави Второ ОУ

9008700

Инспекторатът по образование в Кюстендил обяви конкурс за директор на Хуманитарната гимназия в областния център, след като досегашната шефка Анна Вучкова изненадващо напусна преди края на учебната година, за да стане директор на ІІ ОУ „Даскал Димитри” в Кюстендил.

Експресно обявеният конкурс търси кандидат за шефския стол, като изискванията към мераклиите са да нямат наложено наказание „уволнение”, поне една година трудов стаж и да имат педагогическа правоспособност, без значение „бакалавър” или „магистър”.

До спешното търсене на шеф на най-старата гимназия в Кюстендил се стигна, след като от РИО на МОН уволниха директора на ІІ ОУ „Даскал Димитри” Светла Антова. На практика Антова е освободена ден след края на учебната година – 16 юни, потвърдиха от Инспектората по образование, като допълниха, че преподавателката по български език е с прекратен договор, а новата директорка на училището Анна Вучкова поема временно поста.

Вучкова досега ръководеше училище с профил музика и изобразително изкуство, тъй като и ІІ ОУ „Даскал Димитри” има такъв профил на обучение, явно заради това е предпочетена за мястото, коментират колегите й.

Според коментарите в педагогическите среди през последните няколко месеца Антова е излизала в продължителен болничен няколко пъти, като боледуванията й започнали с възстановяването на работа на шефката на Регионалния инспекторат по образование Радостина Новакова.

В началото на годината Светла Антова си навлече гнева на подчинените си, които негодуваха, че тя на своя глава е увеличила със 140 лева заплатата на помощник-директора Николай Николов. Твърденията на учителите бяха, че Антова е направила това без промяна на вътрешните правила за работна заплата и без съгласието и подписа на главния счетоводител. Обяснението й било, че той единствен имал „особени заслуги за дейността на училището”.

Миналата година името на директорката на Второ ОУ нашумя с уволнението на помощник-директора Галя Тонева. Педагожката отиде на борсата след заповед за дисциплинарно уволнение. Документът бил връчен веднага след като учителката се завърнала от болничен. В мотивите на директорската заповед бе посочено, че Тонева не е изпълнила ангажиментите си като учител в началния курс.

„Във въпросния ден аз трябваше да придружа експерта по математика от РИО на МОН, който по това време беше на посещение в училището. Помолих колежка да ми вземе часа”, каза тогава в своя защита Галя Тонева.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене