Подкрепа и негодувание за уволнената полицайка във Фейсбук

112700-uvolnena-policaika
Уволненият заради расистки коментари на своята страница във Фейсбук служител на МВР Анна Витанова набира мощна подкрепа в социалната мрежа.

Причина за нейното отстраняване от органите на реда са коментари в социалната мрежа. Тя показа мнението си чрез снимка с група роми, които искат „работа, ток, газификация“, а в отговор Хитлер казва ехидно: „Ще имате! Товарете ги на вагоните“.

Постът й най-вероятно е отправен към протестите в столичния квартал „Орландовци“, който тя охранява като част от специализираните полицейски сили към МВР. “

Да ни развържат ръцете“ – това беше един от призивите на полицайката в социалната мрежа под снимка с неин колега. Друг коментар, с който полицайката прикова вниманието върху себе си, беше: „Ако си хванал повечко тен… гориш“.

Приятел на Анна например коментира „Искам да вляза (в „Орландовци“, бел.ред.) с моите кучета за 15 минути, не повече“, на което тя отговаря „Идвай. Аз ти разрешавам“. Много от коментарите са съпроводени и с емотикони за усмивка.

Дни след тези реплики във Фейсбук, в мрежата има група в нейна подкрепа, озаглавена: „Анна Витанова за вътрешен министър“. В петък вечерта групата е подкрепена от 468 души, информира news.bg.

На страницата са публикувани както постът, публикуван на страницата на бившия вътрешен министър Богомил Бонев: „Това хубаво момиче явно има повече качества от политкоректните смешници в МВР.

Даже да е склонно да се заразява от тестостерона при оперативките за поредните охранителни мероприятия. Сега я уволняват за изразено лично мнение във фб. Това е само повод на протестърите за „Белия автобус“.

Странно, личното й мнение е многократно по-коректно от публичните изяви на Цветанов. Бъчварова, момичето има всичко, което не притежаваш ти. Говоря за кураж и прямота. Тя не лицемерничи, за разлика от теб и шефовете ти“, пише Бонев на своята стена. Думите му са цитирани и от интернет-сайт.

Друг сайт се обърна с отворено писмо, в което се обръща към министъра на вътрешните работи на България, сравнявайки мнението й с карикатурите на френското сатирично издание „Шарли Ебдо“.

„Г-жо Министър, чии министър сте Вие – български, на полицаите, на „този отгоре“ или на ромите?

За Анна Витанова:

Често, много от нас хулят полицаите, че бездействат, сякаш ръцете им са „вързани“. И много „мъже“ са така… а една млада жена, полицайка, си пожела да и „развържат“ ръцете, пожела да работи, да действа! Ще я уволняваме ли? Това ли ще и е наградата?! Да я „разпнем“ ли???

 

Една млада жена, български гражданин, полицай, изрази мнение, в демократична България, не официално, а в личното си пространство, сред свои приятели, в пространството, с което във този век на почти магически технологии, разполага всеки един от нас!

А останалото е било просто една шега, далеч по-невинна от карикатурите на Шарли например, които все пак целият цивилизован и демократичен свят подкрепи!

Тази млада жена направи това, след като е била в центъра на събитията, заобиколена от всичката мръсотия върлуваща там, изпълнена с цялото напрежение на конфликта, видяла и преживяла!

Тази млада жена дръзна да каже това, което други не смеят!“, пишат поддръжници на Витанова.

Въпросите към Румяна Бъчварова не стихват. Питат я дали на мястото на Анна ще бъде назначен циганин, дали нейното уволнение „Ще спре кражбите, изнасилванията, побоищата, ненавистта, безчинствата, ще потуши ли пожара или ще нагнети още повече напрежението?“.

Поддръжниците на Анна Витанова питат: „Ако сега ние, съпричастните български граждани, всички си сложим статуси „да ни развържат ръцете“, как ще постъпите тогава?“

„Всички ние, много добре знаем защо Анна Витанова е „постнала“ своите публикации и съм убеден, че няма гражданин, който да не е на мнение, че в тази държава наистина трябва да „играе въже“!

Въпросът е чии ръце са вързани в момента с това „въже“, чии бихме развързали и чии бихме вързали – тези на крадците и насилниците или ръцете на българските граждани, независимо от техния произход, които искат да защитят себе си, семействата, близките си, своя народ!“, обобщават от Дунав мост.

Припомняме, поведението на Анна Витанова е доста спорно още от „Нощта на белия автобус“. На 23 срещу 24 юли 2014 година, след около 40-дневни протести депутатите до късно обсъждаха актуализация на бюджета в парламента.

След като от МВР се опитаха да ги изведат с бял автобус от загражденията, с които бе пазена сградата на народното събрание по времето на кабинета „Орешарски“, имаше ранени мнозина протестиращи.

Свидетели разказват как полицаи са налагали хора в гръб, мирно оттеглящи се от мястото на протеста. На другия ден в репортаж за Нова телевизия Анна показа ранената си ръка и заяви, че е пострадала от протестиращи. Още по време на репортажа бе опровергана.

 

Припомняме, красивата Анна бе репортер на Евроком преди да облече униформата на Специализираните полицейски сили.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене