Андрей Новаков, ЕНП/ГЕРБ: Повече Европа не означава повече бюрокрация

Novakov (1)Андрей Новаков, евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ, постави на дневен ред въпроса за бюрокрацията при работата с евросредства пред еврокомисар Корина Крецу, отговорна за кохезионната политика, по време на заседание на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент.

 

Според евродепутата, въпреки съществуващите усилия на европейско ниво за намаляване на бюрокрацията, липсва конкретен фокус върху кохезионната политика с цел намаляването на административната тежест върху бенефициентите на евросредства. Новаков подчерта, че наскоро Европейската комисия е обявила работна група за опростяване на кохезионната политика. По думите му, първите резултати от инициативата ще са налице твърде късно – едва в края на 2016г. след средата на програмен период 2014-2020.

 

„Малките и средни предприятия, неправителствения сектор и общините имат нужда от опростени процедури при еврофинансирането и по-малко документи за постигане на повече резултати“, допълни българският евродепутат от ГЕРБ.

 

През месец май Андрей Новаков стартира своя инициатива в Европейския парламент, базирана на три приоритета – по-малко документи, по-кратки процедури и контрол, базиран на риска при управлението на евросредства. „Първата стъпка е приемането на резолюция от страна на Европейския парламент, която бе представена миналата седмица в Страсбург. Очаквам тази инициатива да прерасне до подробен доклад с конкретни мерки по-късно през годината“, допълни Новаков.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене