Кметове стягат охрана на лозята край Катунци

лозяКметове на населените места в района на санданското село Катунци организират охрана на хилядите лозови декари. Управниците събират доброволци сред местното население, които да пазят лозовите насаждения от крадци. Мераклии не липсват, но в доста селища има само възрастни мъже, което е проблем, споделя кметът на село Враня Валери Попов. Той и колегите му трябва да изберат поне по три патрулни двойки, който да обикалят лозята на стопаните и да ги спасят от набезите на апашите.

„Доброволците знаят, че са длъжни да са на режим. Не бива да прекалявт с пийването на алкохол, защото носят голяма отговорност. Първо тук въведохме опълчението, за да опазим нивите и лозята си. От 2004 година това се прави и в село Катунци, както и в другите селища в региона“, твърди Валери Попов.

През деня пъдари ще следят за реколтата. Но през нощта охраната ще се осигурява от двойка яки мъже. Ще им помагат и служители на Гранична полиция. Аз също съм на повикване, ако хванат крадци, издава кметският наместник.
Гардовете на лозята ще започнат работа месец преди беритбата. За членове на доброволния отряд се избират здрави мъже, които имат солидна фигура, но и могат да тичат бързо. Одобрените ще минат специални курсове, за да знаят как да опазят имотите и да реагират при залавяне на крадци. „Трябва да се обадят на съответния кмет, на полицията и на Гранична полиция. Нашите охранители не бива да се саморазправят с апашите“, уточни селският управник.
standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене