Пиринско усвоява повече европейски средства

20db4077c43d0d084809022b41b0121c_600x460За първите 5 месеца на тази тодина Благоевградска област бележи ръст от 9% в усвояването на евросредства. Данните са от Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България и бяха изнесени по време на пресконференция на Областен информационен център.

 

В региона през предходния програмен период са сключени 407 договора по различни проекти. Договорените средства по тези договори са за над 1 млрд. лева, от които БФП възлиза на 94%. Най-много средства от структурните и кохезионния фонд в региона са усвоени в община Благоевград – близо 120 млн. лв. На второ място се нарежда община Банско, където само за проекта за водния цикъл кметска администрацията е успяла да договори над 88 млн. лв. Най-много проекти се изпълняват в община Благоевград – 99, следвана от Петрич – 59, Гоце Делчев – 48, Сандански с 39 проекта и Разлог с 25. Най-много проекти в Пиринско – 171, са изпълнявани по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

 

Бизнесът в Пиринско също е бил доста активен през предходния програмен период – 93 са проектите по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“. Третото място по брой договори е за ОП „Регионално развитие“ със 70 проекта. В парично изражение, най-много средства за региона са договорени по ОП „Транспорт“ за Лотове 1,2 и 4 на АМ „Струма“.

 

През тази година представителите на бизнеса ще могат да кандидатстват и по пет процедури по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – за активиране на младежи до 29 г. за включване в заетост или обучение, за откриване на ново работно място, за квалификации и обучения на заети лица, за осигуряване на добри и безопасни условия на труд и за насърчаване на географската мобилност на работната сила. От 29 юни и младите земеделски стопани ще могат да кандидатстват за финансиране до 25 000 евро по подмярка 6.1. на Програмата за развитие на селските райони.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене