Рускиня, бивш федерален съдия в Москва, в капан с имотна сделка в Банско

624-400-broker-nedvizhimi-imoti-izmamnici-zhilishte-pod-naem-interesiРускиня, работила като федерален съдия в Москва, се оплака, че е попаднала в капан при сделка с имот в село в община Банско. 63-годишната яяяяяя пристигнала преди две години в Банско и тъй като много харесала природата и хората, решила да си купи имот. За целта се свързала с фирмата за недвижими имоти „Адрес”, чийто представител Красимир Константинов й предложил къща в планинското село Обидим.

Ето какво разказа В. Сотис: „На 6 май той и неговата приятелка, украинката Яна, ме закараха с неговата кола до селото. Разгледах къщата, харесах я, цената от 17 000 евро, от които 16 000 евро за продавача и 1000 евро за посредническата фирма, ме устройваха. Разбрахме се да платя на разсрочено плащане за 1 година сумата на наследниците на къщата на Цветана Цветкова. Още същия ден платих 2000 евро на фирмата на Красимир Константинов „Домцентър” ЕООД и подписах договор за гаранция, като до 25 май трябваше да се сключи предварителен договор или нотариален акт за покупко-продажба на имота.

На другия ден Красимир ми се обади по телефона и каза, че сделката не може да бъде извършена, тъй като българското законодателство не позволява продажбата на земя на чужденци. Попитах го защо не ми разясни предварително и ми взе парите, а той ми предложи да си създам фирма или да се присъединя към юридическо лице. Аз не се съгласих, тъй като съм федерален съдия в оставка със статус на действащ съдия, което ми забранява да се занимавам с фирмена дейност.

На другия ден се обади Яна, която ми предложи да се прикрепя към нейната фирма, но аз не пожелах и я попитах дали Красимир ще ми върне 2000 евро, а тя каза „да“. Срещнахме се в офиса на Красимир и предложих да разтрогнем договора, но той започна да ме увещава да регистрирам фирма, ако не аз, синът ми в Москва. Излезе на улицата и без моето съгласие се обадил на сина ми, който след това разговаря с мене. Разбрахме се да обмисли нещата, а с Красимир се договорихме на 11 май да се срещнем отново и ако синът ми не регистрира фирма, Красимир да ми върне 2000 евро.

В уговореното време за среща той не се появи. Обадих се на сина ми и той ми каза, че Красимир щял да ми върне 1500 евро, а 500 евро ще задържи за себе си за оформените документи по сделката. Красимир ми се обади на другия ден и предложи да се видим. Но не да ми върне парите, а защото ми уговорил среща с преводач. Казах му, че няма смисъл повече да се срещаме и че ще се обърна към правоохранителните органи. Подадох сигнал до началника на РУП – Банско и чакам отговор”, това разказа рускинята Вероника Сотис, която дойде в редакцията на „Струма“, за да изрази възмущението си от начина, по който се отнесли с нея.

Според собственика на агенцията за недвижими имоти „Адрес“ Красимир Константинов той е постъпил напълно законно и след като има сключен договор, е започнал да го изпълнява.

„Тя хареса къщата и едно място с изглед към Пирин, Рила и Родопите. Искаше да го купи и да си построи замък. Аз обясних какви са вариантите. Сключихме договор за гаранция, но след това тя реши, че се отказва. Започна да ми повишава тон. Ходила при няколко нотариуси, адвокат и накрая в полицията. Нейно право е. За мен беше най-добре да й върна парите и да приключи случаят, който се превърна в огромен проблем за мен през последните 2-3 седмици. Разговарях със сина й, който също е юрист, той ми предложи да й върна парите и да задържа за себе си 500 евро за услугата. Все още обмислям какво да предприема, нали разбирате, че има сключен договор. Ако иска, още може да купи къщата, отправили сме и нотариална покана”, каза от своя страна бизнесменът.

Консултация на „Струма“ с нотариуси и адвокати показа, че масова практика е чужденците да стават собственици на недвижими имоти със земята към тях, като сделките минават през фирми. По този начин се заобикаля забраната за купуване на земя от чужденци, съгласно чл. 22 от Конституцията и чл. 29 от Закона за собствеността.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене