МВФ прекрати преговорите с Атина, било безнадеждно

гърция-есДелегацията на Международният валутен фонд се оттегли от преговорите с Гърция в Брюксел в четвъртък вечерта заради ключови различия с Атина, предаде Ройтерс.

От МВФ заявиха, че преговарящите се отказали, след като разговорите достигнали до патова ситуация, и ще се завърнат във Вашингтон. Цялата гръцка делегация също взела самолета обратно за Атина.

“Топката е в полето на Гърция”, заяви говорителят на МВФ Гари Райс. “Има големи различия между нас в основни ключови области. Няма никакъв прогрес в изглаждането на тези различия”, коментира той, като посочи реформите на трудовия пазар и пенсиите, данъците и финансите.

Споразумение за Гърция без МВФ е немислимо, предупреди в петък председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Той коментира, че Атина няма друг избор, освен да вземе трудни решения и да се съгласи с изискванията на международните си кредитори, ако иска да осигури средства.

Гърция смята оттеглянето на представителите на МВФ от преговорите за натиск както над Атина, така и над европейските кредитори, заяви представител на кабинета. Гръцкият дипломат Алекос Флаборарис заяви, че страната се надява на споразумение на 18 юни. 

Германският канцлер Ангела Меркел призова Гърция и кредиторите й да продължат опитите за постигане на съгласие, предаде Ройтерс. “Ако има желание, има и начин, но волята трябва да дойде от всички страни.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене