ГРАДЪТ: Росица Попаркова – главен библиотекар в НЧ „Просвета -1865“ – гр. Гоце Делчев: „Човек без род – дърво без корени“

Без име

„Род рода не храни, тежко томува, който го няма”

Да бъдеш човек, означава да имаш родови корени, които те свързват с миналото, с прадедите и ти позволяват да се самоопределиш като нечий наследник. Ние живеем в общество и за всекиго от нас е важно да знае кой е, откъде идва и накъде отива. Само по този начин можем да помислим и за бъдещето си.

Поредна година ученици от НПГ „Димитър Талев” издават книжка с интригуващото заглавие „Историята на моя род”. Финансирането на това родолюбиво начинание се осигурява по проект „Успех”.

Както предишните, така и тази книжка съдържа интересни родови истории. От тях разбираме за трудностите, преживени от хората в нашия край, за борбата с робството, немотията, болестите…, но и за силата на духа на нашите предци. В предлаганите документални разкази откриваме характера на изстрадалите българи от Неврокопско. Пътуването към миналото ни пренася поколения назад, за да усетим издръжливостта, жизнелюбието, борбеността на неврокопчани. А днес безспорно имаме нужда от техния пример. Още по-важно е, че именно млади хора го откриват и оценяват по достойнство! Този своеобразен диалог е една здрава основа за изграждане на връзката между поколенията, за пренасяне на ценностите отминалото в настоящето, за да останат в бъдещето.
Тук има и друг акцент – описанието на местните занаяти. С много любов и възхищение в частта „Старата слава на Неврокоп” се разказва за сръчните ръце, вдъхновението и естетическия вкус на тези, които десетилетия наред пазят българските традиции. Сполучливо намерената очеркова форма ни запознава с наши съвременници, изкусни майстори в своите занаяти.
Героите и съдбите са различни, но и еднакви, защото всяка от тях носи същността и пламъка на неврокопчани, разказани от младите хора на нашия слънчев край.
Книжките „Историята на моя род” са ценен дар за отдел „Краезнание” в библиотеката при Народно читалище „Просвета -1865” в град Гоце Делчев. Те завинаги са запазили духа български и ще го предават на поколения читатели!
Пожелаваме успех и бъдещи постижения в благородното патриотично дело!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене