СЛЕД ОГНЕНИЯ ИНЦИДЕНТ В МЕСТНОСТТА ПРЕДЕЛ! Наказаха с 10 000 лв. разложката фирма за запаления автобус с деца на лагер

темида

ДАИ санкционира с 10 000 лв. разложката фирма, чийто автобус, превозващ деца, се запали по време на движение. Инцидентът стана на 4 август миналата година на пътя Симитли – Разлог.

30 пътници, сред които 19 деца, се записали на летен лагер в Пирин планина, организиран от туристическо дружество „Трапезица-1902“. Летовниците тръгнали с влак от Велико Търново и слезли на Симитли, където ги чакал автобус, за да ги откара до Добринище. Групата с ръководител Виолета Богданова била поета от шофьора на лекия автобус „Сетра” Димитър Докин. В местността Предел обаче рейсът се запалил и аварирал, като за щастие никой не пострадал.

За случая е подаден сигнал до дирекция „Автомобилна администрация“ – Благоевград и на мястото на инцидента пристигнали инспекторите Райко Динев и Кирил Механджийски, които започнали проверка. Те установили, че автобусът е технически неизправен, с обгорял двигател и елинсталация поради възпламеняване в обсега на двигателя.

При прегледа на документите станало ясно, че разложката фирма ЕТ „Димитър Докин – Рени” извършва случаен превоз на деца, без да има издадено за автобуса удостоверение за категоризация по системата на международната класификация на автобусите за туризъм и без да е уведомил предварително ИА „Автомобилна администрация“. Превозвачът нямал издадено удостоверение за допълнителен преглед на автобуса, механикът не бил направил преглед на рейса преди излизане от гаража, а шофьорът не минал през медицински преглед, преди да седне зад волана.

За всички нарушения на собственика на фирмата, който по стечение на обстоятелствата тогава бил и шофьор на автобуса, е съставен акт за нарущение. Димитър Докин го подписал, но с възражение, че „вършел услуга на колега“.

Директорът на ДАИ – Благоевград наказал фирмата с 10 000 лв. заради нарушение на Закона за автомобилните превози, която е обжалвана пред Районен съд – Благоевград.

Изхождайки от обстоятелството, че превозът е извършван от автобус без необходимото удостоверение по утвърдени международни стандарти, а повечето от пътуващите са били деца, отиващи на екскурзионно летуване, съдия Екатерина Николова потвърждава санкцията.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене