Прогноза за времето – 13 април (събота)

Жълт код за обилни валежи е обявен в Благоевград и други 18 области на страната за обилни валежи от дъжд в събота, 13 април. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково. Очаква се количествата валежи да варират от 15 до 35 л/кв. м.

При тази степен на опасност от НИМХ предупреждават хората да бъдат внимателни за възможност от локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

През следващите 36-48 часа времето ще се определя от преминаващи през Южна България и Егейско море плитки средиземноморски циклони. През следващото денонощие ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над Южна България. На много места ще има валежи, след обяд в южните райони с гръмотевици, сочи справка в сайта на НИМХ.

Времето за Гоце Делчев ще е облачно, дъжд и максимална температура до 17°.

През деня значителни валежи се очакват главно в планинските райони. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°, а максималните – между 12° и 17°.

През нощта срещу неделя валежите ще продължат.

Над планините ще бъде предимно облачно, временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над Рило-Родопската област. На много места ще има валежи от дъжд, над 1800 метра – от сняг. В отделни райони валежите ще са значителни, придружени с гръмотевици. В ниските части ще духа до умерен североизточен, а по билата силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 6°, над 2000 метра – около 1°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°-16°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В неделя ще бъде предимно облачно, с превалявания, преди обяд на повече места в Северна България, след обяд – главно в Западна. Вятърът ще е от север-североизток и дневните температури ще се понижат още малко.

През първите два дни от новата седмица ще се задържи предимно облачно и сравнително хладно. Превалявания от дъжд, предимно слаби, ще има на места в югозападната част от страната. Вятърът ще е слаб до умерен, първия ден от изток-североизток, втория – от северозапад.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене