Русия вече не е стратегически партньор на ЕС

99573-putin

Европейският парламент прие резолюция, в която се посочва, че Русия вече не е стратегически партньор на ЕС, пише БГНЕС. Текстът беше приет с 494 гласа за и 135 гласа против.

Според евродепутатите държавите членки на съюза трябва да запазят своето единство в контекста на незаконното анексиране на Крим и директната намеса на Москва в украинската криза, се казва в съобщение на сайта на парламента. Те също така призоваха отделните страни да се въздържат от двустранни сделки с Русия. В текста на резолюцията се казва също, че за да има единство сред членките трябва бързо да се създаде Европейски енергиен съюз.

Парламентът призова Комисията да предприеме адекватни мерки и срещу руската пропаганда и дезинформация, която се разпространява както в ЕС, така и извън него. Критики бяха отправени и спрямо влошаването на човешките права и върховенството на закона в страната.

Депутатите изразиха и недоволство спрямо „черния списък“ на Москва, който забранява достъпа на 89 европейски политици и официални лица от влизане в страната, като според тях списъкът е нарушение на международните закони. Неговото съставяне и прилагане е „непродуктивно и пагубно за и без това слабата комуникационна връзка“ между ЕС и Русия.

Въпреки отправените критики резолюцията отбелязва, че в дългосрочен план ще се търси създаването на предвидими и конструктивни отношения с Москва, които ще бъдат от полза и на двете страни. Това обаче може да се случи само ако Русия уважава териториалната цялост и суверенитет на Украйна, се казва още в съобщението на сайта. 

Утре ще бъде гласувана друга отделна резолюция върху стратегическата военна ситуация в Черноморския басейн след анексирането на Крим.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене