Отлагат с месец по-скъпия ток?

иван иванов

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е готова да разгледа предложението на премиера Борисов за отлагане с един месец на решението си за новите цени на тока. Това обяви председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от агенция „Крос“. Според Иванов има известни основания за отлагане на ценовото решение с един месец, предвид незавършилите преговори между НЕК и американските централи и по-конкретно плащането на дължимото от страна на обществения доставчик.

За да стане това обаче, е необходимо НЕК да намери около 700 млн. лв., които на този етап не са налични в дружеството.

Необходимо е и да се приемат и две наредби, касаещи изкупуването на електроенергия от заводските централи и топлофикациите, както и такава, определяща горната граница на сумата, която предприятията от българската икономика могат да плащат по линия на таксата за „задължения към обществото“.

На въпрос дали той лично е склонен да удължи решението за цената на тока с още месец, Иванов заяви, че той е председател на КЕВР, но решенията се взимат от пленарния състав на регулатора.

„Ако има съответни искания, ще се произнесем след разисквания, които трябва да се проведат в комисията. До момента към нас не е постъпило искане“, съобщи председателят на КЕВР.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене