Андон Тодоров: „Благоевград се нуждае от Екоинспекция“

1193f93d590ab70b335fd829a29c10a1_LНелепият  инцидент  на алеята за „Бачиново“  е поредното доказателство, че е време  кметът, д-р Атанас Камбитов  да  създаде Екоинспекция

Нелеп  инцидент преди два дни на алеята за “Бачиново“  изпрати в „Пирогов“ 40-годишна благоевградчанка.  Елена Г.  карала колело по пътя за парк Бачиново край Благоевград. Внезапно изскочило куче я подгонило, жената се обърнала назад и паднала на бордюра на алеята.
С цел максимално опазване здравето на хората и компонентите на околната среда, екологичното законодателство изисква все повече отговорно поведение от страна на граждани, институции, търговски обекти и др.

В тази връзка, преди време областният и общински председател на  ПП „Пария на зелените“ и общински съветник Андон Тодоров отправи предложение до кмета, д-р Атанас Камбитов да бъде създадена Екоинспекция в Благоевград.

Екоинспекцията ще има за цел да контролира не само проблемът със спазване изискванията за отглеждане и разхождане на кучетата–домашни любимци, с което се задълбочава и увеличава популацията им, но и да следи за нерегламентирани сметища.

Безразборно се изхвърлят отпадъци по тревните площи и тротоарите, увреждат се съдовете за отпадъци, парковите елементи /пейки, детски площадки, питейни фонтани и други/. Друг важен аспект от работата на Екоинспекцията ще бъде проблемът с клошарите.

Значителна част от гражданите на Благоевград продължават да подценяват значимостта на тези проблеми и именнно за това ПП „Партия на зелените“ откликна за тяхното разрешаване, чрез отправеното предложение до кмета на община Благоевград.

Законът за опазване на околната среда дава правомощия на кметовете на общините да създават екоинспекция, която да осъществява контрол и да съставя актове за установяване на административни нарушения.

Това е начин, по който ще се осъществи прилагането на законодателството по околната среда и на територията на Община Благоевград за решаване на изброените по горе проблеми.

Според Андон Тодоров е крайно време и в община Благоевград да бъде създадена Екоинспекция, чиято основна задача ще се състои в осъществяване контрол върху изброените нарушения.

Дано кметът не подцени сложността на ситуацията и пристъпи към процедурите за създаване на Екоинспекция. Все пак градът претендира за приза “Зелена община“, а за целта опазването на града зелен и чист е приоритет на Общината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене