Селските кметове трябва да станат мениджъри


мениджър

Селските кметове да направят преглед на всички общински ниви и помещения и да предложат как да се стопанисват от тук нататък. Това е идея­та на председателя на ОбС Ангел Гераксиев, като целта е селските управници да станат и мениджъри на общин­ската собственост. От всяка продажба и наем селото ще получа­ва по 33 процента от стойността на сдел­ката, като стимул за

активността на кме­та, а средствата ще се използват за благоус­трояване и други не­отложни обществени нужди в селището. Друг финансов резерв общинарите виждат в това, всеки собстве­ник на къща да закупи имота си, тъй като по- голяма част от домо­вете в селата са изгра­дени само с отстъпено право на строеж.

До седмица общината ще закупи Джи пи ес система, с която да бъ­дат идентифицирани земеделските имоти, общинска собственост във всяко землище, ко­ето да улесни кмето­вете в новата им роля на мениджъри. Иначе според реализирани продажби на имоти за миналата година село Борово е рекордьор с 10 сделки,- за което в касата на кметството ще постъпят 41 хиляди лева. За Брезница от­численията са 7 хиля­ди, за Корница – 3000 лв., за Лъжница – 4 хил. лв., за Мосомище – 12 хил. от 9 продаде­ни ниви,за Баничан — 2 хил., за Делчево – 5 хил. и за Господинци — 3000 лв. Допълнител­ни средства в бюджета на селата Добротино и Буково няма да постъ­пят, защото там не са продадени общински ниви. Интересът към закупуване на земедел­ските имоти е голям и този резерв трябва да се използва, убедени са общинските съвет­ници.

Вестник „Хроника“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене