Плевнелиев откри паметника на цар Самуил в столицата

20150602_a3c65c2974270fd093ee8a9bf8ae7d0b_25328Започна тържествената церемония по откриването на паметника на цар Самуил в столицата.

На церемонията присъстват президентът Росен Плевнелиев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, проф. Георги Близнашки, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит води тържествената литургия по освещаването на паметника на цар Самуил. Церемонията започна с химна на Република България. На място е строена представителната Гвардейска част, а мерките за сигурност са засилени.

Самуил е историческа фигура – символ на борбата за спасяване на българската държавност. Нашето поколение има историческа отговорност костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя. Българската държавност не бива да се успокои докато костите не се върнат в България. Това каза президентът Росен Плевнелиев.

Той посочи, че в България все още се строят паметници на комунистическия лидер, който безмалко да предаде България за съветска република, но иначе спорим за необходимостта от издигането паметник на цар Самуил, предаде „Фокус”. В столицата на България имаме паметник на Съветската армия, посочи Плевнелиев и изтъкна, че в същото време нямаме паметници на Аспарух, Омуртаг и Симеон. Като президент ще се радвам националните паметници на велики български владетели да се множат. Длъжници сме на поколенията.

Решението за определяне на мястото на паметника на цар Самуил в София е взето от второто служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, с министър-председател проф. Георги Близнашки. Издигането на скулптурата е част от програмата за честванията на 1000 години от смъртта на великия български владетел.

Местоположението на паметника е избрано на база исторически сведения, според които бащата на цар Самуил – Никола, е бил комит на област Средец.

В рамките на отбелязването на годишнината от гибелта на цар Самуил, България е предприела и действия за връщане на костите на владетеля у нас, които сега се намират в Солунския музей за византийско изкуство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене