Огромни задръствания заради Сурва в Перник, ситуацията остава тежка и утре

Снимка: Олег Попов
Километрично задръстване блокира подхода към Перник заради фестивала „Сурва“. Колоната от автомобили започнва още от бившия клон „Мир“ при ТЕЦ „Република“, а желаещите да видят маскираните се изнервиха заради тапата.

Очакванията това да се случи бяха големи, тъй като на тазгодишният фестивал броят на посетитетиле от страната и чужбина е рекорден. Движението в посока към центъра на Перник е изключително затруднено още от сутринта. Места за паркиране още от сутринта нямаше, а гостите на града окопуриха паркингите на хипермаркетите и уличките около блоковете в цнтралната част.

Цялата полиция е на крак, но ситуацията ще остане тежка и утре, съобщиха органите на реда.

Площад „Кракра“, където от сутринта започнаха дефилетата на групите пък е препълнен с хора. Сред най-аплодираните бяха чуждестранните групи. 16  групи от различни краища на света се изявиха на пернишка сцена. На най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски гости бяха група от Аруба – Южна Африка, от Европа – Италия, Хърватия, Албания, Гърция и Словения, а представители от Балканските страни имаше от Македония.

С най-голям интерес хората проследиха преминаването на групата от Южна Африка, които представиха „Соко танц“. Те бяха облечени в оригинални и ярки костюми, типични за африканските страни. Много оригинално представяне направиха и дамите от Лесковац, които изпълниха романтична история за любовта, а костюмите им оставиха без дъх публиката. Гръцката група от град Флорина изпълни местен обичай, с които се показва възраждането на местните танци и обичаи.

Най-аплодирани пък бяха представителите от Македонските групи. Една от тях представи новият танц на „Мулен Руж“, друга – зимен местен обичай на „бумбари“ , а трета – поднесе на перничани танц на мечката, която се счита за символ на възкресението и нов живот.

Празничното дефиле на чуждите групи завърши с така наречените „Джоломари“ от македонският град Кавадарци, които представиха езическа традиция, а групата им се състоеше само от мъже, които извиха дълго, празнично хоро.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене