„Хоро се вие, цървули се кинат” в петричкото село Първомай

_thumb (1)

Петричкото село Првомай е столица на фолклорното надиграване. Точно в 14 часа вчера бе открит официално петият национален конкурс „Хоро се вие, цървули се кинат”.

Според кмета на селото Методи Попов това е едно уникално по своя характер събитие.Думите му потвърди и организаторът на Йордан Николов. В надпреварата тази година се включват ансамбли от София, Кюстендил, Симитли, Шумен, Пазарджик и Асеновград, както и местни самодейни състави от цялата петричка община.

Конкурсът ще сложи точката на проведените в края на седмицата празнични дни на най-голямото село в петричко, с близо 4 000 души. Двата танцови състава в селото имат кръгли годишнини. ТС „Огражденска китка“ празнува 10 годишен юбилей, а колегите им от ансамбъл „Гайтан“ честват своите 15 години на сцената.

Кметът на селото Методи Попов заяви: ”Фестивалът стана традиция. На него се събират толкова много хора от цялата страна, които с готовност гледат, но и се включват в него. Радвам се, че с него името на село Първомай се нарежда сред имената на фолклорните столици в страната ни. ”Попов поздравява организаторите му от Ансамбъл „Гайтан“, защото инициативата извежда на предни позиции певческите и игрови традиции, с които се гордеят.

В. Методиев/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене