Скандал! Сдружение дари на деца и възрастни над 3000 бутилки десертно мляко 1 ден преди срок на годност

ягоди с мляко

Стотици опаковки от млечен продукт с вкус на ягоди поставих под възбрана служителите на отдел „Контрол на храните“ с началник д-р Велка Войнова към Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстен­дил.

„Арестуваната“ млечна напитка, чийто срок на годност е до 8 февруари, била дарена от сдружение „България си ти“ на детски и социални домове в Кюстендил, Дупница и Кочери­ново, обяви д-р Първан Дангов и допълни, че дарението е направено само ден преди изтичането на срока на годност на напитката – 7 февруари.

„Според нас дарението на­рочно е направено в петък, за да не се обърне внимание в съ­бота и неделя“, коментира д-р Дангов. Добре че напоследък работим много добре с медии­те, от тях научихме, самосезираме се и успяхме да спрем консумацията на млечния про­дукт, каза Дангов.

В края на миналата седмица на територията на Кюстендил­ска област от сдружение „Бъл­гария си ти“ били дарени 1084 броя по 480 мл от млечна на­питка с вкус на ягода. Те са раз­пределени в Дома за деца, ли­шени от родителски грижи „Ол­га Стоянова“ в Дупница, Дома за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода“ в Кюстендил и Дома за възрастни хора в Кочериново.

„Забележете как бизнесът започва да „заобикаля“ съвсем законно разпоредбите. Тук не говорим за мляко, а за млечна напитка. Тя не е пастьоризира­на, не е стерилизирана, не е ни­какво стандартно мляко. Това е млечна напитка, в която има обезмаслено мляко, има сме­тана, има захар, стабилизатор, консервант и аромат на ягода. Това „дарение“ е унизително и е липса на уважение към пот­ребителите, тези храни да се да­ват за консумация и някой от това да си прави пиар. Защото доброто в никакъв случай не се случва по този начин. Защото в кюстендилския дом за хора с физически увреждания за 90 човека от тази млечна напитка са доставени 694 опаковки, които е невъзможно да бъдат изконсумирани на 7 и на 8 фев­руари. При нашата проверка ус­тановихме, че 46 от тях са би­ли изконсумирани на 7 февруа­ри. Ние обаче взехме калкула­циите за менюто за 8, 9 и 10 февруари, в тях не са включе­ни въпросните млечни напитки. В дом „Олга Стоянова“ от 150 млечни напитки, дарени в Дуп­ница, са открити налични всич­ки, защото бяхме там и ги спряхме. Тревожното обаче е, че в дома в Кочериново въпрос­ните млечни напитки са разда­вани от ръка на ръка на възрас­тните хора, защото домакинът е отказал да ги приеме, виждай­ки, че срокът им на годност из­тича. Така на практика още в момента на дарението там са изпити всичките 240 бутилки, дадени от сдружението“, обясни д-р Велка Войнова.

Според нея, след като не би­ли допуснати в дома в Кочери­ново, дарителите тръгнали от човек на човек и не само дава­ли бутилките с млечната напит­ка, но и се снимали с тях.

„Това не са кукли, нашите хора тук. Това са нормални дос­тойни хора, такива, каквито сме всички ние със своите права. Никой няма право да унижава и да уронва достойнството на който и да е човек в тази дър­жава“, коментира д-р Войнова.

Млечните храни били взети от хранителна банка, но се ока­зало, че на етикетите им ясно е изписано, че след 8 февруари са храни, негодни за консума­ция.

„Скандално е! Разочарова­що е! Става дума за нашите де­ца и родители“, коментира на­чалникът на отдел „Контрол на храните“ д- р В. Войнова.

Тези домове имат своите ръ­ководители, обръщаме се към тях да направят своите провер­ки и разследвания и да предприемат съответните действия, които са в техните правомощия. На отговорните лица в трите со­циални дома ще бъдат съставе­ни актове. Всичко, което сме поставили под възбрана, ще отиде в екарисаж, и то за смет­ка на домовете, коментираха от 0БДХ.

За случая е сезирано ръко­водството на Агенцията по хра­ните.

Директорът на ОДБХ – Кюс­тендил д-р Първан Дангов объ­рна внимание и на местните ръ­ководства на общини за по-от- говорно поведение в подобни случаи на дарения на храни.

Вчера се разбра, че от съ­щите млека са раздадени над 3000 бутилки включително и в община Благоевград.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене