Каквото сам си направиш… Вестник „Градът“ позна, Хроника срещу рака влизат в обяснителен режим… Видео

ЛИЦЕМЕРИЕ-тысячи-масок-сотрут-твое-истинное-лицоКакто се казва – фактите са си факти. Вчера сякаш пророкувахме дейстията на управителката на НПО „Хроника срещу рака“ и както се вижда познахме какво ще направи тя едно към едно. Ето статията тук. В днешния си брой на своят вестник издателката Маргарита Енчева, влезе в обяснителен режим с коментарът си  „Предизвикан отговор, който дължа на читатели, приятели и дарители.“ От уважение към журналистиката по долу го публикуваме целия. Обърънете внимание обаче на думата в заглавието „Предизвикан“. Каво излиза че ако вестник „Градът“ не беше разровил нещата, по темата къде са отишли парите дарени на НПО „Хроника срещу рака“, дума нямаше да се обели нито отчет да се даде. Що за дебелоочие?

Разбира се за да излезе от гузната и позорна ситуация другарката Енчева, надълго и нашироко опъва лукуми за „морал“, за бъркане в проблемите на хората и упреква някой си „писач – персона“, който е виновен за… не става ясно за какво. Виновен, че пита? Че се интересува от една кауза, зад която би застанал и той дали е опорочена или не. В статията си Енчева, критикува писача, че бил „злобен“ и „завистлив“ и го съветва да прави добро. Ако има предвид вестник „Градът“ просто отклонява водата, защото и ние сме организирали десетки каузи, участвали сме във всички благотворителни начинания в Гоце Делчев и региона. Подкрепяли сме ги всичики в това число и инициативите на НПО „Хроника срещу рака“. Нека някой излезе и да каже дали сме отказали публичност, публикуване на банкови сметки и организиране на кампания. Е, разбира се, не сме го правели като сме правели публични банкети, сменяли сме по два – три тоалета за вечер на стойност поне 500 лева, и не сме носели прически за по 100 кинта парчето. Но, всеки си има разбиране. И морал… /Докато едни страдат ние на техен гръб се правим на светски дами, тип „Черната Златка“ и помпозно събираме пари от елита. /

…. и както се вижда другарко Енчева номера ви не минава. Прогнозирахме и мерзката ви тактика, да откажетете категорично да публикувате имената на дарените болни жени още вчера. Предлагаме ви друго. Напревете пълният и подробен отчет, за това къде са отишли парите на хората дарени във вашето НПО и го представете на една безпорна персона на която имаме доверие всички. Това е нашият владика Серафим. Нека той да прецени и да отсъди с мъдростта си, дали делото ви е благородно и богоугодно или е просто PR – бизнес проект. Имаме сериозни индикации, че част от дарените ви пари са отишли за „представителни разходи“ на хората от НПО – то. Това серизоно ни претеснява другарно Енчева и колкото да лаете за морал и човечност от първата ви страница, няма да спрем докато не проявите тези качества и не дадете отчет – къде са парите?

Д асе готвят и другите „съучастници“ в мълчанието от НПО „Хроника срещу рака“. След тях и МО на БСП…

ЕТО ВЪПРОСНИЯТ КОМЕНТАР НА МАРГАРИТА ЕНЧЕВА ЗА КОЙТО ПИСАХМЕ ОЩЕ ВЧЕРА :

Уважавай думите, е казал мъдрецът, и не ги използвай на­празно. Заради това, с което са се заели 11 жени от Гоце Делчев, заради каузата, от ко­ято съм част и аз, този път не мога да отми­на злостните комен­тари на една персона, вживяла се на ментор и „живата съвест на неврокопчани.

Безобразно е да се опитваш да ровиш в личните драми на жени, които се борят с тежко заболяване. Имената им няма да позволим да бъдат публикувани, а сред­ствата от благотво­рителната кампания са обявени публично на фейсбук страница­та на сдружението и във вестник „Хрони­ка“. Ще ги повторим пак. Постъпиха 21 молби за помощ. На свое Общо събрание сдружението разгле­да 20 от тях, като за последната още не е завършила социална­та анкета. 15 жени с онкозаболявания от Гоце Делчев, Хаджи­димово, Мосомище, Лъжница и Борово са одобрени и вече получиха финансова помощ с решение на Общото събрание на сдружението. При­емането на молби от онкоболни жени продължава. Събра­ната сума от благот­ворителното събитие „Вечер на добрите на ангели“ е 10 068 лв. Каузата на „Хроника срещу рака“ е повече от даряване на сред­ства за нуждаещи се. Тя е подкрепа и дове­рие. Доверие, че ще се направи най-доброто възможно с ограниче­ни ресурси. И ще се запази достойнството на хората, потърси­ли подкрепа, без да се развяват имената им. Ако те решат да споделят за това как сдружението „Хро­ника срещу рака“ се опитва да им помог­не, едва ли ще потър­сят точно въпросна­ та персона. Така, че нека да търси обект за клюки и интриги на друго място.

Личната война може да я продължи колкото си иска, но без да се опитва да замесва мои съмишленици, които правят добро.

Писачо, не се опи­янявай от думите си, опитай се да сториш поне едно добро и ще видиш колко по-лес­но се живее. Проб­вай да изтръгнеш от мислите си злобата и завистта, защото „Ако душата ти е из­пълнена с ненавист, любовта не може да намери мястото си в нея.“

С искрено уваже­ние и благодарност за подкрепата и до­верието на всички мои съграждани!

Маргарита Енче­ва, гл. редактор на вестник „Хроника“ и член на сдружени­ето „Хроника срещу рака

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене