Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” отбелязва своя 50-годишен юбилей

PirinskaKitka

Община Благоевград и Обединен детски комплекс организират юбилеен концерт по повод 50-годишнината на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка”. Грандиозният концерт ще се проведе на 5-ти юни /петък/, от 19.00 часа, в зала „Яворов”.
През 1965 г. с решение на Окръжния пионерски дом – Благоевград и под ръководството на хореографа Братой Братоев е създаден първият Детско-юношески танцов състав „Пиринска китка”. Само за няколко години той се разраства и укрепва в техническо и художествено отношение. Започва да развива активна концертна дейност приемайки името „Пиринска китка” като символ на богатия, многообразен и пъстър пирински фолклор.
През всичките 50 години „Пиринска китка” успешно приобщава децата към българския фолклор и неговото съхранение и разпространение у нас и в чужбина. В периода от създаването си до сега над 5000 хиляди деца (от 6 до 18 години) са обучавани в школите на ДЮФА и са поставени 127 народни, тематични, сюжетни, камерни и други български танци, които обхващат фолклорното многообразие на цяла България.
В момента настоящи ръководители на ДЮФА „Пиринска китка“ са: Лилян Данчев – хореограф и главен художествен ръководител; Георги Чопов – хореограф; Анка Цокова – пом. ръководител; Георги Беловски – корепетитор.
Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” е изнесъл стотици концерти у нас и в чужбина (Чехия, Словакия, Унгария, Аджария, Корея, Италия, Испания, Гран Канария и Тенерифе), и многократно в Турция, Гърция, Югославия, Македония и др.). „Пиринска китка” е първа школа по танцово изкуство на известни и утвърдили се вече хореографи и на много професионални изпълнители в нашите най-добри ансамбли за народни песни и танци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене