Без категория

Националния печат

печат

“Сега”

Правителството не смята да слуша БСП за данъците

Противно на лансираната от БСП идея за референдум по данъчната политика, правителството заяви твърд курс към запазване на преките данъци. Кабинетът не смята да променя в обозримо бъдеще нито корпоративния данък, нито данъка върху доходите на физическите лица, които ще останат 10%. Не планира да въвежда и по-ниски диференцирани ставки за ДДС при различни групи стоки и услуги.

Властта омаловажи препоръките на Европа за Изборния кодекс

Управляващите са склонни само на дребни отстъпки в Изборния кодекс по препоръките на ОССЕ и Венецианската комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, но не и по основната – че той не може да действа за евровота. Това се разбра при поредното заседание на временната комисия за изработването на закона. Двете евроорганизации са категорични, че изборното законодателство не бива да се променя поне година преди вота.

“24 часа”

Мними полицаи искат пари като доказателство уж да хванат ало измамници

Мними полицаи искат по телефона пари като доказателство, за да могат уж да задържат телефонни измамници. Новата схема работи на принципа „Крадецът вика – дръжте крадеца“ и става все по-голяма опасност за лековерните хора в големите градове на страната, предупреждават от полицията.

“Стандарт”

Нови правила за веригите

Нови правила за големите търговски вериги планира кабинетът. Вече е готов законопроект, съобразен с практиката във Франция и Германия. ЕС също готви директива по въпроса. Това съобщиха премиерът Пламен Орешарски и заместничката му Даниела Бобева на националния форум „Правителство-Бизнес“. Търговските вериги да се научат да работят по законите, иначе ще бъдем безкомпромисни, отсече премиерът. Думите му бяха в отговор на протестите на представител на големите търговски вериги за увеличаване на регулациите на търговците на дребно.

Редим сами листата за депутати

С новия Изборен кодекс ще може сами да подреждаме депутатите в листата на всяка една партия. Един от най-спорните текстове за процента на преференциалния вот се очаква да бъде приет в пленарна зала. И то с преференция за парламентарните избори 7 процента. А за евроизборите да са дори 5 процента, коментираха неофициално депутати от БСП и ДПС. След няколко поредни заседания вчера шефката на временната комисия за Изборния кодекс Мая Манолова предупреди опозиция и мнозинство, че ако бавят текстове, ще „правим избори по кодекса на Искра Фидосова“.

“Труд”

БСП мислела за хипотеза „вот 3 в 1“

БСП е предвиждала сценарий, при който тази година заедно с европейските избори е можело да се проведат президентски и парламентарни. Това става ясно от първоначалния вариант на проекта за Изборен кодекс, публикуван на сайта на парламента на 17 октомври 2013 г. и изпратен във Венецианската комисия, научи „Труд“.

“Монитор”

Яки глоби за сваляне на радиатори

Да се въведат конкретни глоби за демонтирането на радиаторите и те да бъдат разписани в Закона за енергетиката. Това предлагат топлинните счетоводители, чиято асоциация е внесла вчера в НС писмо със 7 предложения за законови поправки. В момента законът забранява демонтажа на радиатори, а единствената предвидена глоба от порядъка на 500 лв. е за липсата на топломер на отоплителните тела.

12 г. затвор, ако мъж изнасили жена си

До 12 г. на топло да лежат съпрузите, изнасилили своята половинка, предлагат неправителствени организации. „Настояване сексуалното насилие в брак не само да се инкриминизира, а наказанията за него да бъдат дори по-високи”, заяви адвокатът в сферата на правата на човека Георги Войнов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене