СКАНДАЛНО! САМО В ТОП ПРЕСА!!! Заформя се нов скандал в Гърмен

гърменЖивеещите в ромския квартал на Гърмен изразиха готовност да купят парцелите, на които са се намирали незаконните им къщи, като участват в насрочения от Общината търг. Това породи недоволство сред наследниците на част от земите, които твърдят, че имат решения на съда, признаващ собствеността им, информира БНР.

Събарянето на незаконните постройки и закупуването на парцелите, върху които да се изградят законни къщи, е една от мащабните мерки, които предприеха държавата и местната власт за успокояване на напрежението между ромите и част от жителите на община Гърмен. Кметът Минка Капитанова потръвди, че е обявен търг за продажба на имотите, чиято начална цена е 1 лев и 10 стотинки:

Има направена моментна снимка и се знае кой – какво пространство има.

Жители на село Марчево, които са имали призната собственост върху земеделски земи в местността  “Падарката”, където е ромският квартал, не са били съгласни с процедурата по отчуждаване, извършена през 2002 година със заповед на Венцислав Върбанов, тогава министър на земеделието. През 2005 година 60-те декара държавна земя се прехвърлят безвъзмездно на Общината. Никой от собствениците не се е възползвал от вариантите за обезщетение с бонове или равностойни земи, потвърдиха от общинската служба по земеделие в Гърмен. На официална среща с кмета на Общината, собствениците са заявили своето несъгласие с предстоящия търг за продажба на  обособени парцели в ромския квартал, където са техните земи.

Междувременно стана ясно, че съвместните екипи с представители на контролни институции, които от вчера правят мащабни проверки в ромския квартал, ще обобщят резултатите от тях. Те ще бъдат обявени на утрешния митинг на протестиращите, който е насрочен за 12 часа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене