Депутатите гласуват третия вот на недоверие днес

народно събрание

В началото на днешното пленарното заседание депутатите ще гласуват вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски.

Това е третият вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

В понеделник народните представители дебатираха близо пет часа по политиката на правителството в сектор „Сигурност“, заради която ГЕРБ иска недоверие на кабинета.

Вносителите на вота смятат, че правителството не се справя в борбата с контрабандата и с решаването на проблемите на бежанците, а също и че се е провалило с реформата в сектора. Според опозицията е налице успешен опит специалните служби да бъдат подчинени на различни интереси.

Като цяло дебатът в понеделник беше вял, три от партиите предварително обявиха, че няма да го подкрепят. Почти целият кабинет беше в НС, но говориха главно вътрешният министър Цветлин Йовчев и министърът на отбраната Ангел Найденов.

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета „Орешарски“, внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха „против“, 86 „за“, 20 се въздържаха. Мотивът за вота на недоверие беше „провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране“.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот, който беше мотивиран с „провал в политиката на регионалното развитие и инвестициите“. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене