Деца За Пример – Димитър Грозданов

Димитър Грозданов: Искам да карам в Световното!
D_GROZDANOV_02

Срещаме Митко в студиото на известния благоевградски фотограф Росен Савов. Те подготвяха фотосесия с мотора, купите и медалите. Ние предложихме на малкия състезател да участва в нашата детска рубрика “Деца За Пример”

Димитър Стефанов Грозданов е на 12 години, от град Симитли. Учи в родния си град. Започва да ходи по мотокрос състезания от 7-годишна възраст заедно с баща си, който имал несбъдната мечта да бъде състезател. Тази негова страст се прехвърлила, върху Митко. Първото му моторче му е подарък от баба му – италианско, автоматично, 50 кубика. Когато Митко му се порадвал заявил на баща си: „Тате, искам истински мотор, като по състезанията“. И така много бързо се сдобил с мотор „Кавазаки“, 65 кубика, който бил втора употреба от Англия. Като на шега, през 2012 година започва да кара професионално мотокрос и печели II място на традиционно състезание в с. Самуилово, общ. Петрич.
През 2013 година Митко кара в Републиканския и Източноевропейския шампионат по мотокрос, като показва добри резултати и мотивира родителите си да вярват в него. Така, през същата година си завоюва 5 място в Републиканския и Източноевропейския шампионат в крайното класиране.
През 2014 година, баща му решава да го изненада, като му купува микробус, изрисуван с аерограф, от негов близък приятел с ликовете на Грозданов и с неговия идол, който не е сред нас – Добромир Добрев – Дени. Още по-нахъсан да се изкачва по стълбичката на успеха Грозданов печели многобройни състезания с „новия“ си КТМ, с № 22:

D_GROZDANOV_06

Източноевропейски шампионат:
Гърция – Серес – II място;
Македония – I място;
Самоков – Ридо – II място;
Троян – II място;

Републикански шампионат:
Троян – II място;
Сливен – II място;
Поморие – III място;
Самоков – II място;
Бобошево – II място;
Петрич – II място;
Гоце Делчев – II място;
Гоце Делчев – I място;
Добринище – I място.

В крайното класиране, през 2014 година Димитър Грозданов се нарежда на второ място в Републиканския и Източноевропейския шампионат по мотокрос.
През тази година Митко кара Европейски, Източноевропейски и Републикански шампионат, като засега показва много добри резултати. В Турция беше единственият българин на почетната стълбичка с трето място. В Троян отново се нареди на второ място (единствен българин).
Засега го дели само една точка от първото място в Европейския шампионат и всички му стискат палци да продължи все така нагоре към стълбичката на успеха.

Какво беше чувството, когато се качи за първи път на мотор?
– Супер, адреналина в кръвта ми се покачи максимално.

Имаш ли много приятели, те радват ли се на твоите успехи?
– Да, те се радват и винаги ми стискат палци, когато съм на състезание.

Спортът не ти ли пречи на училището?
– Пречи ми, защото отсъствам много време. Повечето учители не ме разбират, но за мен спортът е едно от най-важните неща в живота на едно дете. Защото именно той те изгражда, като личност.

Гордеят ли се учителите с теб?
– Някой да, други не ми обръщат внимание.

 

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене