ЗАПАД ЮГ: Магистрала „Струма“ свършва в нищото

8191

Поредното недоглеждане на проектанти и строители ще струва още 3.1 млн. лева

Поредният случай на магистрала, която свършва в нищото, ще трябва да бъдерешаван у нас, стана ясно през седмицата. Става дума за последния участък от магистрала „Струма“, който се довършва и води към граничния пункт Кулата – Промахон. Това ще струва на държавата допълнително около 3.1 млн. лв.

Заради недоглеждане при проектирането трафикът от магистралата ще се затапи, а има опасност и от катастрофи по опасното и натоварено трасе към Гърция. Това е така, защото след крайната си точка аутобанът „слиза“ на двулентовия път Е-79 за 1.4 километра, докато стигне българо-гръцката граница.

„За да не се образува тапа, организираме бързо проектиране и строителство на отсечката. Идеята е да се изгради трилентов път – 2 ленти да водят към пункта, една да е за влизащите в България“, обясни шефът на агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров. Според него това ще осигури вливане на трафика в по-широкото обновено шосе и безпроблемно пътуване към Гърция.

8192

Пътната агенция вече обяви обществената поръчка за разширяването на тези 1.4 км. Прогнозната стойност на изпълнението е 3.1 млн. лв. Критерият за оценка на офертите е икономически най-изгодната цена. Предложенията се събират до 22 юни, срокът за изпълнение е 40 дни – 10 за проектиране и 30 за строителството.
Строежът на 15-километровия участък от магистралата от Сандански към Кулата струва близо 70 млн. лв. Парите са по програма „Транспорт“. В момента по отсечката се работи, увери Лазар Лазаров. Очакванията бяха участъкът да се пусне в началото на август. През февруари ангажименти за това пое строителят при инспекция, направена лично от премиера Бойко Борисов и ресорния министър Лиляна Павлова. Според Лазаров обаче, без да се реши проблемът с продължението на „Струма“, реално трасето няма да е готово.
„Магистралата, в рамките на съществуващото трасе, по което се изгражда, се изгражда до определен километраж. Оттам нататък влиза в граничния пункт. Територията на граничния пункт не се управлява от пътната агенция, а от Гранична полиция, Министерство на финансите ни делегира правото ние да ремонтираме и участъка за границата. За да минимизираме критични ситуации, особено с тежкотоварните превозни средства, ние правим разширение, така че това е една допълнителна екстра, оправда се Лиляна Павлова.

Участъкът от 15 км между Сандански и Кулата се строи от гръцката фирма „Актор“ и вече е сериозно забавен спрямо първоначалните планове. През есента на миналата година служебният кабинет беше на път да прекрати договора на строителя и да търси друга фирма за довършване на обекта. Впоследствие обаче правителството на Бойко Борисов прецени, че това ще коства много повече загубено време по процедура за нова обществена поръчка.
Гаф за милиони: Забравили отбивка за Бургас на „Марица“
Това не е първият случай на строеж на магистрала, когато в проекта е пропуснато да се предвиди къде се отвежда трафикът. Първият подобен проект „лъсна“ при откриването на магистрала „Люлин“. Малкият аутобан е продължение на „Струма“, но се влива в Околовръстното при столичния жк „Люлин“. През февруари се появи още по-куриозен случай. Тогава стана ясно, че се налага да бъдат свързани магистралите „Тракия“ и „Марица“ при пътен възел Оризово. При проектирането преди 15 години и там не е била предвидена връзка и Пътната агенция сега също се зае с проектирането и изграждането й.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене