БЧК организира седмица на водното спасяване в Благоевград

93432-spasiteli-1

С настъпване на лятото и горещините, дългоочакваната ваканция за учениците и сезона на отпуските се търси място за отдих – паркове, водни басейни, езера, морето. За много хора тези преживявания се превръщат в нещастни или случайни инциденти, понякога с фатален изход.

За да подсети родители и учители за рисковете при къпане и плуване и ги насърчи към по-голямо внимание и бдителност, БЧК организира от 1 до 7 юни седмицата на водното спасяване.

Според статистическите данни 90 % от удавянията стават в неохраняеми водни площи  и обекти, т. е. места без необходимите обозначителни и информационни табели. Това е съществено и основно задължение на собствениците / стопаните /, а гражданите и децата да ги спазват строго. Около 50 % от всички удавени са деца и младежи, главно във вътрешните неохраняеми водоеми – езера, язовири, канали. Освен това те са неопитни, самонадеяни, не спазват изискванията за безопасно къпане, не познават техниките за самопомощ, използват неуместни шеги и игри за забавление във водата.

Още от утре – 1 юни, БМЧК ще отвори шатра пред сградата на община Благоевград. Там от 10:00 до 13:00 часа водни спасители ще запознават децата с основните опасности при къпане и плуване и с флаговата сигнализация, ще изготвят с тях флагчета и ще им раздават брошури.

На 3 юни пък Областната организация на БЧК – Благоевград ще запознае  ученици от ПУ „ Паисий Хилендарски ” – Благоевград с водата и опасностите, които може да крие, как да бъдат в безопасност на плажа, покрай реките и водоемите и как да помогнат в случай на воден инцидент. Всички участници в обучението ще получат стикери, брошури с основните опасности при къпане и плуване, лакомства и награди.

 

За да бъдат Вашите емоции край водата приятни, приемете препоръките на БЧК :

– Посещавайте само охраняеми водни площи  и басейни – с правоспособни водни спасители

– Избягвайте водоеми със замърсени води, дънни ями, водовъртежи и ниска температура на водата

– Никога не се къпете след хранене, употреба на алкохол или наркотични вещества

– Пазете децата и не ги оставяйте край водните площи без контрол

– Не влизайте във водата уморени или изпотени

– Когато тялото е затоплено от слънцето, влизането във водата да бъде постепенно. Най- напред охладете лицето си, ръцете, гърдите, корема

– Не разчитайте на надуваеми атракции, които водят до инциденти

– Престоявайте във водата толкова, колкото Ви е приятно. Големи са рисковете при самостоятелни плувания навътре в морето.

– Преди да тръгнете на ваканция се поинтересувайте от начините за оказване на първа помощ и самопомощ

– Ако видите давещ се човек, но не сте плувец, потърсете подръчни средства или воден спасител

– Незабавно потърсете медицинска помощ. 

 

И помнете, че с водата шега не бива. Народът ни е казал: “Морето не  е до колене”.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене